SURFdrive: Your safe and secure personal storage!

Onderwijs- en onderzoeksinstellingen nemen SURFdrive af en beheren de toegang van gebruikers. Neemt je instelling SURFdrive af en geeft je ook toegang, dan kun je makkelijk inloggen op SURFdrive via SURFconext.
Neem dus voor meer informatie contact op met de IT-Helpdesk van je instelling.

Je kunt dus bij je data met je eigen instellingsaccount. Vanuit alle gangbare computers, tablets en smartphones gebaseerd op Windows, Linux, OS X, iOS en Android krijg je toegang tot SURFdrive.

Gastaccount

Wil je samenwerken aan documenten met iemand die een SURFdrive-account heeft, maar jijzelf niet?
Je samenwerkingspartner kan je dan uitnodigen voor een zogenoemd SURFdrive gastaccount.  Daarmee log je in op SURFdrive via de eduID provider.

Alle gebruikers van SURFdrive krijgen evenveel opslagruimte, namelijk 500 GB. Deze hoeveelheid kan niet worden aangepast.

Op de website kun je bestanden van maximaal 16 GB uploaden. Er is geen limiet voor synchroniseren via de SURFdrive-software en WebDAV. Grote bestanden up- en downloaden kan lang duren; soms krijg je dan een foutmelding. Deze kun je meestal negeren; het is dan een kwestie van afwachten.

Duurt het te lang? Vraag dan de ict-helpdesk van je instelling om hulp.

Er is geen maximale lengte. Om bestanden optimaal te synchorniseren op alle ondersteunde besturingssystemen, vermijd je:

  • Tekens: (`\, /, :, ?, *, ", >, <, |`)
  • spaties aan het begin of eind van een bestand- of mapnaam 

Als je Linux gebruikt, dan kun je de desktop-client van ownCloud installeren. Voer na de installatie https://surfdrive.surf.nl/files als serveradres in.

Ja, dat kan. Ga naar Settings in de gedownloade desktop-client, klik dan op Account en vervolgens op Remove. Zo verbreek je de verbinding tussen je lokale SURFdrive-map en het account van je oude instelling. Voeg het account van je nieuwe instelling toe, en selecteer dezelfde lokale SURFdrive-map. Vink Keep local data aan. Zo verhuis je alle bestanden naar je nieuwe account en synchroniseert deze weer met SURFdrive.

Let op bij bestanden die met je zijn gedeeld. Je vindt ze in de map Shared. Verhuis ze naar een andere map, of verwijder ze lokaal en vraag aan de eigenaar van het bestand het opnieuw met je nieuwe account te delen.

Zijn al je instellingen aangesloten op SURFdrive? Maak dan per instelling een SURFdrive-account aan. Voeg via de desktopclient en app via Settings en Account aanvullende accounts toe.

Bestanden uploaden die groter zijn dan 50GB mogen maximaal 4 uur duren. Duurt het langer, dan breekt de server deze af.

Jazeker! De beheerfunctie verwijdert oude versies van je bestand automatisch. Zo wordt de maximale opslagcapaciteit niet bereikt.

Het versiebeheermechanisme ziet er zo uit:

  • Voor de eerste seconde bewaren we één versie

  • Voor de eerste 10 seconden bewaren we één versie elke 2 seconden

  • Voor de eerste minuut bewaren we één versie elke 10 seconden

  • Voor het eerste uur bewaren we één versie elke minuut

  • Voor de eerste 24 uur bewaren we één versie elk uur

  • Voor de eerste 14 dagen bewaren we één versie elke dag

Alle versies ouder dan 14 dagen worden automatisch verwijderd. De versies houden dit patroon aan, iedere keer als er een nieuwe versie is gemaakt.

De versiebeheerfunctie gebruikt nooit meer dan 50% van de beschikbare vrije ruimte die de gebruiker op dat moment heeft. Is dit limiet overschreden? De oudste fileversies worden automatisch verwijderd, tot de limiet van 50% weer bereikt is.

Regulier onderhoud aan SURFdrive voeren we uit op dinsdagavond tussen 18.00 uur en 0.00 uur. Dat doen we niet elke week. Over gepland onderhoud hoor je 1 week van tevoren. Voor ingrijpend onderhoud hebben we meer tijd nodig; dit voeren we uit in het weekend. De aankondiging hoor je ruim op tijd!

Blijf op de hoogte van Onderhoud

Lees over gepland onderhoud via Twitter en SURFdrive.nl. Zo weet je wanneer je de dienst tijdelijk niet kunt gebruiken. Je kunt je ook inschrijven voor onze mailinglijst.

Installeer de app op je telefoon en ga naar Instellingen. Kies Meteen uploaden om al je foto's automatisch vanaf de camera te uploaden. De foto's vind je in een aparte directory met de naam InstantUpload.

Dat kan, maar dat is onveiliger en werkt trager. Ons advies: gebruik altijd de desktop-software. Wil je toch WebDAV gebruiken? Lees dan ons stappenplan om WebDAV in te schakelen.

Dat kan. Maak eerst je bestanden toegankelijk via het WebDAV-protocol, zie hierboven. Maak vervolgens binnen het Open Science Framework een ownCloud aan. Vul dan volgende informatie in:



  • No labels