Vanaf 2025 worden de vergoedingen welke betaald worden voor de onderstaande additionele netwerkdiensten per instelling omgezet in de basisvergoeding infrastructuur.

  1. SURFinternet (uitbreidingen)
  2. SURFlichtpaden (EVPN)
  3. Multi Service Poort (MSP)
  4. Derden aansluiten op SURF-netwerk

Maatwerk netwerkdiensten en internationale lichtpaden vallen niet onder het nieuwe tarief. Bij de vaststelling van de afname wordt de peildatum 01-09-2023 gehanteerd. Alle services die zijn opgeleverd na 1 september worden niet meer gefactureerd, ongeacht wanneer de offerte is getekend. De administratieve afname wordt dus bevroren vanaf het moment dat de invoering van het All-In tarief bekend werd bij de leden. 
Of te wel het opzeggen of aanvragen van nieuwe netwerkdiensten in laatste kwartaal 2023 en 2024 heeft geen invloed op de hoogte van de nieuwe basisvergoeding infrastructuur welke een instelling betaald. Vanaf 2025 wordt de aparte facturatie van additionele netwerkdiensten omgezet naar één factuur regel basisvergoeding.

All-in Netwerktarief toelichting

Vanaf 1-9-2023 kunnen instellingen onder voorwaarden van de fair use policy (zie hieronder) onbeperkt gebruik maken van bandbreedte via de servicelaag naar locaties binnen het nationale SURF netwerk. Instellingen kunnen zonder additionele kosten poort upgrades aanvragen (via Changes@surf.nl). 

Het tarief voor het aansluiten van nieuwe locaties op het SURF-netwerk (Dislocaties) blijft ongewijzigd. Voor dislocaties wordt dus alleen het dislocatie tarief gerekend er hoeft niet meer betaald te worden voor de afname van netwerkdiensten vanaf deze locatie.

Voor een aantal instellingen welke op punt stonden om additionele netwerkdienst opzeggingen door te voeren wordt een coulance regeling gehanteerd.

Uitgangspunten All-In Netwerktarief

  • Instellingen betalen een vast bedrag per maand ongeacht het aantal fysieke aansluitingen of de capaciteit.
  • SURF bewaakt coöperatief gebruik door middel van een fair use policy.
  • SURF stuurt aan op grote interfaces (meer interfaces in aggregrate, of hogere interface speed), boven vele kleine aansluitingen.
  • Bij upgrades/uitbreidingen moeten instelling aannemelijk maken dat de instelling het nodig heeft en ook gaat gebruiken (zowel voor capaciteit, poorten en redundantie).
  • Bij uitbreidingen buiten de fair use policy betaalt de instelling eenmalig de kosten van de hardware en projectkosten.
  • SURF zorgt voor een passend redundantie niveau die de SLS kan garanderen.
  • Huidige configuratie gaat As-Is over naar het nieuwe model. Nieuwe aanvragen worden beoordeeld o.b.v. de fair use policy.
  • Deze regeling geldt voor SURF leden en Niet SURF leden die de basisvergoeding infrastructuur afnemen.

Vaststelling All-In Netwerktarief per instelling

  • Het All-in tarief is gebaseerd op de afname additionele netwerkdiensten van instellingen per peildatum 1-9-2023.
  • Het bedrag voor deze additionele netwerkdiensten wordt per 2025 (tegen 2024 tarieven) opgeteld bij de basisvergoeding infrastructuur.

We gaan dus naar een soort systeem van arbitrage. Alles is mogelijk, maar is wel ter beoordeling van SURF of dit valt onder het All-In tarief. In de praktijk zijn we coulant en denken we mee met de leden om wat ze willen mogelijk te maken. We komen soms met een tegenvoorstel dat past op de bestaande apparatuur.   

Fair use policy in SURF contract voorwaarden

“SURF biedt Instellingen de mogelijkheid om voor een vast abonnementstarief zonder beperkingen gebruik te maken van het SURF netwerk. Dit stimuleert gebruik en zorgt voor verdere digitalisering in lijn met de visie van SURF en haar leden. Conform de coöperatieve doelstelling van SURF is het doel eerlijke toegang tot het netwerk te bieden, terwijl de algehele kwaliteit, prestatie en betaalbaarheid van het netwerk behouden blijft.
Aanvragen van instellingen voor wijzigingen van de dienstverlening binnen het vaste abonnementstarief worden altijd door de instelling onderbouwd en door SURF beoordeeld op conformiteit met fair use van de coöperatieve infrastructuur. Bij afwijkende aanvragen zal SURF in gesprek treden en mogelijk een passende offerte opstellen.”

Toelichting fair use policy

De essentie van bovenstaande policy is dat instellingen wat ze aanvragen ook moeten (gaan) gebruiken. Daarnaast moet de gekozen poortconfiguratie efficiënt zijn met de door SURF gebruikte hardware.
Bijvoorbeeld het is voor een instelling met 8 x 10GB poorten welke de aansluiting wilt vergroten met 10 GB efficiënter om de poorten om te zetten naar 1 x 100GB. Dit betekent dat SURF geen nieuwe router hoeft te plaatsen maar slechts een andere optics hoeft te leveren (tien duizenden euro vs honderden euro). Onder de bovenstaande fair use policy kunnen we de keuze voor 1x100GB aan de instelling verplichten of de instelling betaald voor de extra router en de installatie.

  • No labels