SURF verstuurt met regelmaat planned work (SNNP) of incident (SNTT) tickets naar instellingen, waarin per service een verwachte impact wordt afgegeven die van toepassing is tijdens het onderhoudswerk/verstoring. De impact per dienst wordt automatisch berekend in de CMDB applicatie en houdt rekening met de configuratie van de dienst (aantal beschikbare fiber paden, redundante poorten, etc). Afhankelijk van de berekening kan dit resulteren in een impact niveau Down, Loss of resilience, Reduced redundancy, of No impact. Voor de laatste categorie wordt uiteraard geen planned work ticket uitgestuurd. Maar voor de andere 3 impact niveaus wel.

De daadwerkelijke impact voor de instelling verschilt per impact niveau:

Down

De dienst is niet beschikbaar tijdens het onderhoudsvenster, wat resulteert in downtime van de service.

Loss of Resilience

Loss of Resilience heeft merkbare gevolgen voor de dienst, aangezien een van de actieve paden van een redundante service tijdens het onderhoudsvenster uitvalt. Als het primaire pad tijdens het onderhoud wordt geraakt, kan dit leiden tot een fail-over van het actieve pad naar het back-up pad. De duur van de fail-over kan variëren van hitless tot meerdere seconden en is afhankelijk van het fail-over mechanisme waarin de netwerkapparatuur van het instituut voorziet.

Reduced Redundancy

Bij Reduced Redundancy is er geen impact op de dienst, maar wordt een potentieel risico beschreven van minder redundantie dan normaal beschikbaar is in het SURF-netwerk. Tijdens het onderhoudsvenster zijn er minder beschikbare paden in het netwerk, wat kan leiden tot een service affecting situatie als het enige beschikbare pad door een andere gebeurtenis wordt getroffen (fiber breuk, uitval van apparatuur).


Met name voor de laatste categorie is het goed voorstelbaar dat je als instelling hiervoor geen notificatie/planned work email wilt ontvangen. Per dienst kun je deze instelling aanpassen op de notificatie pagina, te vinden onder gebruikers menu rechtsboven. op deze pagina worden alle services getoond waarvoor je de minimale impact niveau voor kunt instellen. Deze service setting is instellingsspecifiek, en zal voor alle collega's van de instelling hetzelfde zijn. Daarom is een minimale SAB rol als infraverantwoordelijke nodig om deze setting te kunnen wijzigen.


Op de notificatie pagina kun je via de drop down de gewenste impact level kiezen:

Ook kun je deze instelling op de service detail pagina bekijken, hover hiervoor boven het omcirkelde notificatie icon.

Door te klikken op het icon kun je de setting aanpassen:


  • No labels