Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadataMigratie SURFnet8 gaat door!

Terugblik: elk nadeel heb z'n voordeel

De maatregelen vanwege de coronacrisis hebben impact op iedereen en zeker ook op het SURFnet8-project. Maar 'elk nadeel heb z'n voordeel', zei ooit de Amsterdamse voetballer en filosoof Johan Cruyff. Het nadeel is in dit geval dat we tijdens de huidige crisis vrijwel uitsluitend nog bij datacenters werken. Het voordeel daarbij is dat we veel aandacht aan de migratie van het NetherLight-platform kunnen geven. De migratie is een complexe klus omdat bijna elke poort op het NetherLight-platform enkele tientallen verbindingen heeft naar instellingen over het hele land. Mede dankzij de extra focus migreerden we in april meer dan de helft van de poorten van service providers naar SURFnet8. Daarnaast konden we één van de twee PoP-locaties volledig naar SURFnet8 migreren en voor de andere (hoofd)locatie de voorbereidingen grotendeels afronden. Naast deze focus op NetherLight migreerden we in goed overleg met de betrokken instellingen ook nog een handvol accesslocaties. Al met al draaiden we ondanks de crisis toch een serieuze productie in april. 


Vooruitblik: focus op NetherLight

Zoals vrijwel iedereen op 21 april live zag op televisie, worden de huidige maatregelen nog minstens tot 20 mei verlengd. Dit betekent dat wij in mei op dezelfde manier doorgaan als in april: onze werkzaamheden zijn voor een groot deel beperkt tot de datacenters en waar mogelijk stemmen we met de instellingen af om een SURFnet8-migratie uit te voeren. Focus in mei ligt opnieuw op het NetherLight-platform. Onze verwachting is dat we alle service providers in mei kunnen migreren en ook de migratie van de internationale verbindingen af kunnen ronden. Dat zou toch een prachtig resultaat zijn in deze vreemde periode. Hoe dan ook, we wensen iedereen veel sterkte en gezondheid toe de komende tijd.  

SURF-netwerk in tijden van pandemie

Videobellen, opdrachten online maken, onderzoek delen en met collega's chatten. De meeste instellingen hebben hun deuren gesloten en medewerkers en studenten zijn aan het thuiswerken. Dit is goed te merken, ook bij het SURF-netwerk.

In dit blog lees je wat ons opviel aan het SURF-netwerk 

Migratie NetherLight van start!

Nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerken (NREN's) werken nauw met elkaar samen om onderwijs- en onderzoeks-communities (O&O) optimaal met elkaar te verbinden. Zo zorgen netwerkorganisaties voor efficiënte verbindingen met een hoge capaciteit en een wereldwijde dekking. SURF is actief in deze mondiale samenwerkingsverbanden, onder andere via Global eXchange Point NetherLight. Binnen het SURFnet8-migratietraject wordt ook alle NetherLight-apparatuur vervangen.

Lees in dit blog meer over de migratie van NetherLight

'Weer jaren vooruit dankzij SURFnet8'

Niet alleen 10 of 40, maar ook 100 gigabit per second (Gbit/s) is mogelijk bij SURFnet8. Daarmee beschikken instellingen over een modern netwerk waarmee ze weer jaren vooruit kunnen. Zo ging de Technische Universieit Eindhoven over van 10 naar 40 Gbit/s en de Technische Universiteit Delft van 10 naar 100. Universiteit Wageningen en JIVE stapten al eerder over.

Lees meer in het artikel 'Weer jaren vooruit dankzij SURFnet8'

Over Project SURFnet8 en deze update

SURF werkt binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Met SURFnet8 zorgen we niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden in de toekomst. De vernieuwing van de optische laag hebben we in 2018 afgerond. Komende jaren vernieuwen we de servicelaag.

Je krijgt deze maandelijkse update omdat jouw instelling is aangesloten op het SURF-netwerk. Heb je een vraag of wil je je afmelden voor deze update, bijvoorbeeld omdat deze informatie niet relevant is voor jouw functie? Stuur een e-mail naar klantsupport@surfnet.nl.

Lees meer over Project SURFnet8 op SURF.nl


  • No labels