Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

SURFnet8: eerste lichtpad gemigreerd!

Terugblik: knallend begonnen

Na de relatieve rust van de kerstperiode zijn we het nieuwe jaar weer knallend begonnen. Het belangrijkste nieuws is dat we de servicemodellen en workflows voor lichtpaden hebben gepresenteerd aan alle engineers van SURFnet Network Operations Center (NOC), de dienst die verantwoordelijk is voor het operationele netwerkbeheer. Op die manier is de kennis straks aanwezig om de lichtpaden in SURFnet8 te bouwen en onderhouden. Verder voerden we met succes de eerste pilotmigraties uit. Naast de focus op lichtpaden, gingen natuurlijk de migratie van de accesslocaties met alleen een internetaansluiting gewoon verder. Inmiddels staat de teller op 35 gemigreerde accesslocaties. 

Vooruitblik: voorbereidende werkzaamheden

In februari blijven we accesslocaties migreren, maar bereiden we daarnaast het netwerk voor op de migratie van lichtpaden, het Netherlightplatform en het bouwen van de laatste metrolocaties. Dit betekent dat we in februari minder werkzaamheden uitvoeren die de tellers van de migratiemeter doen oplopen, maar we zorgen er zo wel voor dat we in de maanden daarna lekker kunnen doorwerken. 

Prachtige mijlpaal: migratie van lichtpaden

Op 14 januari van dit jaar migreerden we het eerste SURFnet7-lichtpad naar het SURFnet8-netwerk. Dit was een lichtpad van SURF zelf, tussen het SURF-kantoor in Utrecht en het rekencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), waar diverse systemen van SURF draaien voor onderzoek en ter ondersteuning van ons netwerk. Dit was het eerste lichtpad dat in het SURFnet8-productienetwerk werd gebouwd, dus een prachtige mijlpaal. Inmiddels hebben we al meerdere SURFnet8-lichtpaden geconfigureerd en zijn we voldoende overtuigd van de kwaliteit van het product. Dit betekent dat we vanaf februari starten met de migratie van lichtpaden.

Meer weten? Lees het blog SURFlichtpaden: wat komt er kijken bij de migratie naar SURFnet8

Over Project SURFnet8 en deze update

SURF werkt binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Met SURFnet8 zorgen we niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden in de toekomst. De vernieuwing van de optische laag hebben we in 2018 afgerond. Komende jaren vernieuwen we de servicelaag.

Je krijgt deze maandelijkse update omdat jouw instelling is aangesloten op het SURFnet-netwerk. Heb je een vraag of wil je je afmelden voor deze update, bijvoorbeeld omdat deze informatie niet relevant is voor jouw functie? Stuur een e-mail naar klantsupport@surfnet.nl.

Lees meer over Project SURFnet8 op SURF.nl

  • No labels