Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadataSURFnet8: Stilte voor de storm

Terugblik: de eindsprint is begonnen

Door de start van het nieuwe studiejaar begonnen we de maand september rustig: de stilte voor de storm. Op 21 september startten we met de eindsprint van het SURFnet8-project, want we willen nog steeds in december het hele project afronden. In de afgelopen week migreerden we al 14 access locaties in de regio Eindhoven, Ede/Wageningen en Den Bosch. Hier migreerden we ook alle services op onze core locaties in Eindhoven, Wageningen en Den Bosch. Het was onze meest productieve week tot nu toe. In de week van deze nieuwsbrief realiseren we ons metronetwerk in het Noordoosten van het land en migreren we een groot aantal locaties in de regio Drenthe en Zwolle. We zitten nu werkelijk op topsnelheid!

Vooruitblik: migreren op 50 locaties

In oktober trekken we deze lijn stevig door. Eind oktober willen we minstens 85 procent van al onze locaties en services gemigreerd hebben; dat doen we van buiten naar binnen. Dit betekent dat we zijn begonnen op de randen van ons netwerk (Limburg, Groningen, Zeeland) en gaandeweg werken we steeds meer toe richting onze hoofdlocaties in Amsterdam. Naar verwachting zitten in november alleen nog locaties in Leiden, Amsterdam en Flevoland op ons SURFnet7-netwerk, op enkele uitzonderingen na. Dat is goed nieuws: de praktijk wijst inmiddels uit dat het SURFnet8-netwerk veel flexibeler en stabieler is dan zijn voorganger.

Het vernieuwde netwerkdashboard: vragen over migratie van SURFnet7 naar SURFnet8

In september vernieuwden we ons netwerkdashboard. Hierover hebben alle gebruikers al bericht gekregen en kregen we ook al veel, meestal positieve reacties. Op onze wiki vind je antwoord op veel vragen over het nieuwe dashboard. 2 specifieke vragen over de SURFnet7- naar SURFnet8-migratie beantwoorden we daarin nog niet: deze zijn over 3 maanden niet meer relevant. Tot die tijd zijn deze details het wel waard om nader toe te lichten:


Vraag 1: waar vind je het SURFnet7-service ID?

Het SURFnet7-service ID gebruiken we bij de aankondiging van (migratie)werkzaamheden, maar is niet meer zichtbaar op de overzichtspagina. Klik nu door naar de detailpagina van de dienst.


Je vindt het SURFnet7 service ID op de detailpagina van het lichtpad

Vraag 2: hoe vind je half gemigreerde lichtpaden terug in het netwerkdashboard?

Bij de meeste lichtpaden migreren we de A-zijde en B-zijde op verschillende momenten. In de tussentijd bestaat het lichtpad meestal uit een SURFnet7-deel en een SURFnet8-deel; die koppelen we door middel van een ‘brug’. In het netwerkdashboard zie je deze diensten als twee afzonderlijke lichtpaden. Deze lichtpaden lijken geen relatie te hebben, maar in ons netwerk hebben ze dat natuurlijk wel. In onderstaand schema zie je hoe dit werkt voor een specifiek lichtpad van de Open Universiteit. Aan het einde van dit jaar zijn alle services volledig gemigreerd en zie je alleen nog SURFnet8-lichtpaden in het netwerkdashboard. Door onze geautomatiseerde netwerkadministratie worden deze altijd correct weergegeven.


Een voorbeeld van een lichtpad voor de Open Universiteit, waarbij de hoofdlocaties in Heerlen al gemigreerd zijn, maar de nevenlocatie in Amsterdam nog niet. Het lichtpad bestaat nu dus uit 2 delen. Een SURFnet7-deel tussen het studiecentrum van de Open Universiteit in Amsterdam en de PoP-locaties van SURF, en een SURFnet8-deel tussen de PoP-locaties in Amsterdam en de campus van de Open Universiteit in Heerlen.

 
Je krijgt deze maandelijkse update omdat jouw instelling is aangesloten op het SURF-netwerk. Heb je een vraag of wil je je afmelden voor deze update, bijvoorbeeld omdat deze informatie niet relevant is voor jouw functie? Stuur een e-mail naar klantsupport@surfnet.nl.

Lees meer over Project SURFnet8 op SURF.nl

  • No labels