Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Start studiejaar zorgt voor meer internetverkeer

September is altijd de drukste maand van het jaar voor de universiteiten, hogescholen en MBO’s. Dat zie je ook aan het internetverkeer. Elk jaar piekt het internetverkeer in september en elk jaar is die piek weer iets hoger dan het jaar daarvoor. Op de corerouters ligt de dagelijkse piek nu duidelijk boven de 200Gb/s, in september vorig jaar lag de grens daar nog onder (zie grafiek). Om ervoor te zorgen dat dit internetverkeer ook alle instellingen bereikt, breiden wij elk jaar de capaciteit op ons landelijk netwerk uit. Dit jaar niet door meer bandbreedte te creëren binnen het SURFnet7-netwerk, maar juist door internetaansluitingen te migreren naar het SURFnet8-netwerk.


Terugblik: SURFnet8 migratie komt op stoom

In september zijn we ook lekker op stoom geraakt met de migratie van SURFinternetaansluitingen. De helft van de aangesloten universiteiten zit inmiddels op SURFnet8 en in totaal zijn er al 29 services gemigreerd (12%). Het migreren van een SURFinternetaansluiting is inmiddels routine geworden, met behulp van onze geautomatiseerde workflows en dat zie je. De snelheid waarmee we de gemiddelde migratie uitvoeren, leidt soms tot verbazing en vrijwel altijd tot blije gezichten. De instellingen zijn blij omdat ze nauwelijks impact ervaren en onze field engineers zijn blij omdat ze weer op tijd naar huis kunnen.De meeste van deze services zijn grootverbruikers, waardoor nu al een kwart van het internetverkeer over ons nieuwe netwerk loopt.

Vooruitblik: lichtpaden en accessringen

In oktober gaan we natuurlijk verder met de migratie van SURFinternet op de corelocaties en de reeds beschikbare metrolocaties. Verder breiden we het metronetwerk uit met 4 locaties in Zeeland. Op het vlak van automation en orchestration verwachten we in oktober de SURFnet8 workflows voor lichtpaden te testen en op te leveren. Dat is een belangrijke mijlpaal. Als deze tests succesvol afgerond zijn, kunnen we starten met migraties op alle accesslocaties. Dat is het deel van het netwerk waar 80% van onze netwerkaansluitingen zit.

Blogpost: Het netwerk van de toekomst: meer mogelijkheden door goede administratie en datakoppelingen

Lees de blogpost van Migiel de Vos over het netwerk van de toekomst. Hij vertelt over wat er allemaal komt kijken bij een groter en complexer netwerk, en waarom het zo belangrijk is om te automatiseren.


Over Project SURFnet8 en deze update

SURF werkt binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Met SURFnet8 zorgen we niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden in de toekomst. De vernieuwing van de optische laag hebben we in 2018 afgerond. Komende jaren vernieuwen we de servicelaag.

Je krijgt deze maandelijkse update omdat jouw instelling is aangesloten op het SURFnet-netwerk. Heb je een vraag of wil je je afmelden voor deze update, bijvoorbeeld omdat deze informatie niet relevant is voor jouw functie? Stuur een e-mail naar klantsupport@surfnet.nl.

Lees meer over Project SURFnet8 op SURF.nl

  • No labels