SURFsecureID ondersteunt het gebruik van YubiKey-hardware tokens.  

Yubikeys die "Yubico OTP" ondersteunen zijn geschikt voor gebruik binnen SURFsecureID. Merk op dat er ook Yubikeys te koop zijn die enkel FIDO2 als protocol ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld de Security Key Series.  Meer informatie over deze en andere FIDO tokens vind je op onze pagina over FIDO2 tokens

De volgende type YubiKey-tokens zijn geschikt voor SURFsecureID. Merk op dat sommige versies niet meer verkrijgbaar zijn.

  • YubiKey 5 (FIDO2 ondersteuning toegevoegd). Verkrijgbaar in verschillende vormen (USB-A met NFC, USB-C, nano, 5Ci)
  • YubiKey 4 (FIDO U2F en sterkere cryptografie). Deze is verkrijgbaar in verschillende vormen (nano, USB-A, USB-C). Niet meer in productie.
  • YubiKey Neo (FIDO U2F, RFID en NFC compliant)
  • YubiKey Edge  (FIDO U2F compliant). Niet meer in productie.
  • YubiKey Standaard. Niet meer in productie.

Zie de website van Yubico voor een overzicht van de verschillende YubiKeys.

54Neo

Deze Yubikeys ondersteunen allen het Yubikey OTP protocol en worden door Yubikey voorgeconfigureerd afgeleverd voor authenticatie met dit protocol naar de YubiCloud service. Omdat SURFsecureID gebruik van maakt van deze service zijn deze Yubikeys bij ontvangst al klaar voor gebruik met SURFsecureID.

Instellingen in het hoger onderwijs en onderzoek kunnen Yubikeys bij de officiele resellers voor Yubikeys in Nederland:

  • MKB Security. Een webwinkel waar instellingen en gebruikers hun Yubikeys kunnen kopen. Ook geschikt voor de aanschaf van een of enkele Yubikeys.
  • Ngage. Zij leveren alleen grotere hoeveelheden en controleren of de bestelling gedaan wordt vanuit het hoger onderwijs en onderzoek domein. U kunt contact met Ngage opnemen via sales@ngage.nl of telefonisch op 010 – 478  22 28.
  • Route443 is gespecialiseerd in Identity & Access Management en heeft veel technische expertise op gebied van het integreren van authenticatiediensten in IT infrastructuren. Onderwijsinstellingen welke bij SURF zijn aangesloten kunnen bij Route443 terecht om Yubikeys aan te schaffen, en kunnen indien gewenst gebruik maken van de technische kennis van Route443 op gebied van (de integratie van) Yubikeys en YubiHSM’s. U kunt contact met Route443 opnemen via info@route443.eu of telefonisch op +31 (0)85 303 46 43.


  • No labels