Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Met SURFconext Teams kun je groepen (teams) aanmaken en beheren. Sommige diensten kunnen deze groepsinformatie gebruiken, bijvoorbeeld om toegang tot de dienst te bepalen (leden van een bepaald team krijgen toegang tot de dienst) of binnen de applicatie bepaalde rechten te verdelen (leden van een bepaald team krijgen ook schrijfrechten).

Door gebruik te maken van groepen hoef je niet voor iedere applicatie opnieuw individueel toegangsrechten uit te delen.

Deze pagina beschrijft hoe je gebruik kunt maken van SURFconext Teams.

English version?

Click here for these pages in English.


Browser support:

SURFconext Teams wordt ondersteund door moderne browsers (Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer 9+). We raden het af om SURFconext Teams te gebruiken in Intenet Explorer 8 of lager.

Inloggen bij SURFconext Teams

Om in te loggen bij SURFconext teams ga naar teams.surfconext.nl. Inloggen kan op twee manieren; via jouw instelling of via eduID. Na het inloggen via SURFconext verschijnt de pagina met een overzicht van alle teams waar jij lid van bent. Het is mogelijk dat er nog geen teams te zien zijn.

Uitnodiging accepteren

Heb je een uitnodiging per mail ontvangen klik dan op de link om naar SURFconext Teams te gaan om de uitnodiging te accepteren.

Om de uitnodiging te accepteren log je in via je instelling of eduID.

Druk op 'Accepteer uitnodiging' om om lid te worden van het team. Vergeet niet het vakje aan te vinken om toestemming te verlenen.

Team aanmaken

Om een team aan te maken, klik op 'Nieuw +'.

Zorg ervoor dat het aan te maken team uniek is binnen SURFconext. Je krijgt de keuze om het team 'publiek' te maken. Dit betekent dat het team vindbaar is voor andere gebruikers die ingelogd zijn bij SURFconext Teams en dat zij een toetredingsverzoek kunnen insturen. Ook de naam en omschrijving van het Team, en de namen en e-mailadressen van de beheerders zijn dan zichtbaar, zodat de gebruiker die het toetredingsverzoek wil insturen ziet dat hij/zij het juiste Team heeft gevonden en/of dat de gebruiker voorafgaand aan het toetredingsverzoek de beheerders een e-mail kan sturen.

Zorg daarnaast voor minimaal een 2e beheerder. Dan voorkom je dat het team onbruikbaar wordt wanneer één van de beheerders het Team verlaat.

Teamleden toevoegen - uitnodigen via mail

Nieuwe leden kunnen op 2 manieren worden toegevoegd aan een team. Allereerst kun je nieuwe leden uitnodigen via mail.

Teamleden kunnen individueel of door middel van een mail lijst in .csv formaat worden uitgenodigd. Een dergelijke lijst kan bijvoorbeeld worden gemaakt in Notepad.

naam1@domein.nl, naam2@domein.nl, naam3@domein.nl etc...

Nadat het bericht is gestuurd heeft de ontvanger 14 dagen de tijd om de uitnodiging te accepteren. Dit kan via de link in de email. Als de uitnodiging niet binnen 14 dagen wordt geaccepteerd raakt deze ongeldig. De beheerder kan de uitnodiging opnieuw verzenden door te gaan naar het betreffende team en te klikken op 'verstuur opnieuw'.

Teamleden toevoegen - via publieke link

Nieuwe teamleden kunnen ook worden toegevoegd via een 'publieke link'. Als beheerder van een team kun je deze optie handmatig activeren. Iedereen die in het bezit is van deze publieke link kan vervolgens direct lid worden van het team.

Als een gebruiker vervolgens naar de publieke link toegaat en inlogt via SURFconext, dan kan hij direct lid worden door op 'Accepteer' te klikken.

Teamleden verwijderen

Beheerders hebben het recht om andere leden te verwijderen. Verwijderen van een teamlid is gemakkelijk; klik op de 3 puntjes naast een teamlid en selecteer 'Verwijder lid'.


Rechten en Rollen

Elk team dienst ten minste één Beheerder of Eigenaar te hebben (advies is om twee Beheerders/Eigenaars te hebben). Een beheerder kan alleen een team verlaten als ten minste een lid van het team wordt gepromoveerd naar Beheerder.


RolRecht

Lid

 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten
Manager
 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten
 • Kan een lid toevoegen/verwijderen aan het team
Beheerder
 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten (alleen als er een andere beheerder is)
 • Kan een lid, Manager en Beheerder toevoegen aan het team
 • Kan leden verwijderen
 • Kan een lid promoveren tot Manager en Beheerder
 • Kan het team verwijderen
 • Kan de beschrijving van het team aanpassen
 • Kan bepalen of het team publiek is
 • Kan de publieke link daarbij aan/uitschakelen
 • Kan instellingsteams koppelen
 • Kan persoonlijke notitie aan het team toevoegen
Eigenaar
 • Is functioneel een beheerder, maar zelf geen lid van het team


Team verwijderen

Een team kan worden verwijderd door rechtsboven op de knop 'Verwijder team' te klikken.


Toegang vragen tot een team

Indien een team publiek is, kan toegang tot een team worden aangevraagd. Zoek het gewenste team op en klik op 'Word lid'.

In het volgende scherm kan een bericht aan de Beheerders toegevoegd. De Beheerder(s) ontvangen vervolgens een mail om het verzoek te accepteren.


 • No labels