Maintenance notification: this Confluence environment will be in maintenance on Friday, October 13th, between 09:00 - 12:00.
Downtime/reduced availability is expected.
Belangrijk / Important: Read only!
Deze informatie is verhuisd naar de SURF Servicedesk knowledgebase - SURFconext

This information has been moved to the SURF Servicedesk knowledgebase - SURFconext

This information will only be available in the new location after 01-10-2023


Met SURFconext Teams kun je groepen (teams) aanmaken en beheren. Sommige diensten kunnen deze groepsinformatie gebruiken, bijvoorbeeld om toegang tot de dienst te bepalen (leden van een bepaald team krijgen toegang tot de dienst) of binnen de applicatie bepaalde rechten te verdelen (leden van een bepaald team krijgen ook schrijfrechten).

Door gebruik te maken van groepen hoef je niet voor iedere applicatie opnieuw individueel toegangsrechten uit te delen.

Deze pagina beschrijft hoe je gebruik kunt maken van SURFconext Teams.

English version?

Click here for these pages in English.


Inloggen bij SURFconext Teams

Om in te loggen bij SURFconext teams ga naar https://teams.surfconext.nl. Inloggen kan op twee manieren; via je eigen instelling of via eduID. Na het inloggen (via SURFconext) verschijnt de pagina met een overzicht van alle teams waar jij lid van bent. Een lege pagina betekent dat je nog geen lid bent van een team.

Lid worden van een team

Je kunt op verschillende manieren lid worden van een team.

1. Lid worden door een uitnodiging te accepteren

Heb je een uitnodiging per mail ontvangen klik dan op de link om naar SURFconext Teams te gaan om de uitnodiging te accepteren.

Om de uitnodiging te accepteren log je in via het account van je instelling of eduID.

Na inloggen krijg je het onderstaande scherm te zien, waarop je informatie over het team kunt vinden (zoals de omschrijving van het team en wie de beheerders van het team zijn).Druk op 'Uitstekend, toon me het team' om om lid te worden van het team.

2. Lid worden door zelf een toetredingsverzoek te sturen

Sommige teams zijn publiek toegankelijk, d.w.z. dat nieuwe leden niet alleen toegevoegd kunnen worden o.b.v. een uitnodiging van de beheerders, maar dat iedereen lid kan worden.

Als aspirant-lid kun je op 2 manieren een toetredingsverzoek sturen.

2a. Een team vinden via de zoekfunctie

Je kunt in SURFconext Teams andere teams (die publiek zijn) vinden via de zoekfunctie. Je kunt vervolgens een toetredingsverzoek sturen door op de knop 'Word Lid' te klikken.

Een toetredingsverzoek ziet er als volgt uit:

Een beheerder van het team moet je verzoek om lid te worden nog wel goedkeuren.

Beheerders van een team kunnen ook een Publieke Link genereren voor een team. Via deze link kun je rechtstreeks lid worden van een team, zonder dat de beheerders jou nog hoeven te accepteren als nieuw lid.

Ga daarvoor naar de Publieke Link die je hebt gekregen en log direct in met je instellingsaccount of eduID. Je ziet vervolgens de onderstaande pagina.

Klik op 'Uitstekend, toon me het team' om direct lid te worden van het team.

Team aanmaken en beheren

Om een team aan te maken, klik op 'Nieuw team'.

Zorg ervoor dat het aan te maken team uniek is binnen SURFconext. Je krijgt de keuze om het team 'publiek' te maken. Dit betekent dat het team vindbaar is voor andere gebruikers die ingelogd zijn bij SURFconext Teams en dat zij een toetredingsverzoek kunnen insturen. Ook de naam en omschrijving van het Team, en de namen en e-mailadressen van de beheerders zijn dan zichtbaar, zodat de gebruiker die het toetredingsverzoek wil insturen ziet dat hij/zij het juiste Team heeft gevonden en/of dat de gebruiker voorafgaand aan het toetredingsverzoek de beheerders een e-mail kan sturen.

Zorg daarnaast voor minimaal een 2e beheerder. Dan voorkom je dat het team onbruikbaar wordt wanneer één van de beheerders het Team verlaat.

Het uitnodigen/toevoegen van nieuwe leden kan op verschillende manieren.

1. Teamleden toevoegen - uitnodigen via mail

Allereerst kun je nieuwe leden uitnodigen via mail.

Teamleden kunnen individueel of door middel van een mail lijst in .csv formaat worden uitgenodigd. Een dergelijke lijst kan bijvoorbeeld worden gemaakt in Notepad.

naam1@domein.nl, naam2@domein.nl, naam3@domein.nl etc...

Nadat het bericht is gestuurd heeft de ontvanger 14 dagen de tijd om de uitnodiging te accepteren. Dit kan via de link in de email. Als de uitnodiging niet binnen 14 dagen wordt geaccepteerd raakt deze ongeldig. De beheerder kan de uitnodiging opnieuw verzenden door te gaan naar het betreffende team en te klikken op het email icoontje.

Een uitnodiging kan ook ingetrokken worden, door op het prullenbak icoontje te klikken.


Nieuwe teamleden kunnen ook worden toegevoegd via een 'publieke link'. Als beheerder van een team kun je deze optie handmatig activeren. Iedereen die in het bezit is van deze publieke link kan vervolgens direct lid worden van het team.

Als een gebruiker vervolgens naar de publieke link toegaat en inlogt via SURFconext, dan kan hij direct lid worden door op 'Uitsteken, toon me het team' te klikken.

Teamleden verwijderen

Beheerders hebben het recht om andere leden te verwijderen. Verwijderen van een teamlid is gemakkelijk; klik op de 3 puntjes naast een teamlid en selecteer 'Verwijder lid'.

Team verwijderen

Een team kan worden verwijderd door rechtsboven op de knop 'Verwijder team' te klikken.

Rechten en Rollen

Elk team dienst ten minste één Beheerder of Eigenaar te hebben (advies is om twee Beheerders/Eigenaars te hebben). Een beheerder kan alleen een team verlaten als ten minste een lid van het team wordt gepromoveerd naar Beheerder.


RolRecht

Lid

 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten
Manager
 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten
 • Kan een lid toevoegen/verwijderen aan het team
Beheerder
 • Kan andere leden zien
 • Kan team verlaten (alleen als er een andere beheerder is)
 • Kan een lid, Manager en Beheerder toevoegen aan het team
 • Kan leden verwijderen
 • Kan een lid promoveren tot Manager en Beheerder
 • Kan het team verwijderen
 • Kan de beschrijving van het team aanpassen
 • Kan bepalen of het team publiek is
 • Kan de publieke link daarbij aan/uitschakelen
 • Kan instellingsteams koppelen
 • Kan persoonlijke notitie aan het team toevoegen
Eigenaar
 • Is functioneel een beheerder, maar zelf geen lid van het team
 • No labels