Child pages
 • 7.1 Kind
Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Gegevens

Id

7.1

Naam (nl)

Soort

Naam (en)

Kind

V / A / O / X / B

A

Cardinaliteit

1

Datatype

vocab

SPM

 

Coderingsstandaard

 

Volgorde

ongespecificeerd

Definitie

Aard van de relatie tussen dit leerobject en het (leer)object waar in 7.2 Resource naar verwezen wordt.

Opmerkingen

Afwijking van in IEEE LOM genoemde scope

Ook relaties naar andere objecten dan leerobjecten toestaan. Dit is noodzakelijk om bijvoorbeeld ook een relatie te kunnen leggen naar aanvullende metadata bestanden, die bijvoorbeeld nodig zijn ter vervanging van diverse aanvullende metadata en/of sociale metadata afkomstig van derden.

Vocabulaire

Vocabulaire Businessrule

Het type relatie "Landingspagina" mag maar één keer voorkomen; andere relatietypes mogen meerdere malen voorkomen.

Tips:Wanneer gebruik je welk relatietype?

isbasedon

"Creative relations are those in which one resource is a performance, production, derivation, adaptation or interpretation of another resource."
bron: http://dublincore.org/documents/usageguide/elements.shtml onder 4.6 Relation

Dus met A isbasedon B geef je aan dat A een afgeleid werken is van B. Dus als arrangement A gebaseerd is op een arrangement B, waar bij arrangement B behoorlijk is aangepast of misschien zelfs alleen maar ter inspiratie is gebruikt dan gebruik je isbasedon

haspart

"Part/Whole relations are those in which one resource is a physical or logical part of another"
bron: http://dublincore.org/documents/usageguide/elements.shtml onder 4.6 Relation

Dus met A haspart B geef je aan dat A bestaat uit een aantal onderdelen waaronder B. Dus als arrangement A gemaakt is van een aantal onderdelen waaronder onderdeel B in onaangepaste vorm, dan gebruik je haspart.

MAAR...
Het wordt lastiger als een arrangement uit een aantal onderdelen bestaat waar er een paar een klein beetje zijn aangepast. Waar je dan naar moet kijken is wat je met het vastleggen van de relatie wilt bereiken:

 • Als het alleen maar gaat om netjes aan te geven dat je iets gebruikt hebt i.v.m. met copyright eisen dan kan je isbasedon gebruiken of zou je zelf ergens tekstueel iets op kunnen nemen dat je persoon of organisatie x en y bedankt voor het kunnen hergebruiken of verwerken van hun materiaal.
 • Als het gaat om het koppelen van gebruiksgegevens dan moet je eigenlijk niet zomaar A haspart B gebruiken als je B hebt veranderd, want dan zouden er onterecht gebruiksstatistieken kunnen vertroebelen. Je zou dan eigenlijk het aangepaste part B los moeten opslaan onder B2 en een relatie aanbrengen B2 isbasedon B (NB: B2 isversionof B mag je alleen gebruiken als de creator van B en B2 dezelfde is…) en vervolgens kan je zeggen A haspart B2

Tips:

Zie http://vocabulairebank.edustandaard.nl/ voor een overzicht van alle geregistreerde vocabulaires.

Tips:

Als er een relatie gelegd wordt met een thumbnail of een icon is de best practise om voor de grootte van de thumbnails en icons waar naar verwezen wordt op maximaal 200 x 200 pixels te houden.

Aanvullende vocabulaires gewenst

Naast de LOMv1.0 vocabulaire zijn er diverse andere vocabulaires in gebruik waarin soorten relaties worden gedefinieerd (zie RDF, OWL, ORE, DCMI, ISO) Dit betekend dat, zodra deze via de Vocabulaire Bank zijn ontsloten, de bovengenoemde vocabulaire niet langer verplicht zal zijn, maar één van de mogelijke vocabulaires (dus met predicate: "allows").

Voorbeelden
IEEE-LOMv1.0
(...)
 <kind>
  <source>http://purl.edustandaard.nl/relation_kind_nllom_20131211</source>
  <value>landingpage</value>
 </kind>
(...)
IMS-MDv1.2.4
(...)
 <kind>
  <source>
    <langstring xml:lang="x-none">http://purl.edustandaard.nl/relation_kind_nllom_20131211</langstring>
  </source>
  <value>
    <langstring xml:lang="x-none">landingpage</langstring>
  </value>
 </kind>
(...)

Verschillen met LORElom

 • Correctie waardebereik: In LORElom is dit een vrije tekst veld, terwijl het volgens IEEE LOM een vocabularyType moet zijn.

Verschillen met CZPv1.3

 • Wijziging V|A|O|X|B: <kind> (veld 7.1 Soort) aanbevolen in plaats van verplicht.