Gegevens

Id

9.1

Naam (nl)

Doel

Naam (en)

Purpose

V / A / O / X / B

(V)

Cardinaliteit

1

Datatype

vocab

SPM

 

Coderingsstandaard

 

Volgorde

ongespecificeerd

Definitie

Het perspectief (het doel) van de classificatie.

Opmerkingen

Het is toegestaan om hetzelfde 'Purpose' meermalen te gebruiken (in verschillende instanties van het element <classification> (veld 9 classificatie), echter alleen als het daarbij gaat om verschillende classificaties.

Businessrules

Let op!

Voor iedere nieuwe classificatie die er op de Vocabulaire Bank wordt geregistreerd, MOET er een nieuwe business rule worden opgesteld.

Vocabulaire

Vocabulaire Businessrule

Tips:

Zie http://vocabulairebank.edustandaard.nl/ voor een overzicht van alle geregistreerde vocabulaires.

Voorbeelden
IEEE-LOMv1.0 binding
(...)
 <purpose>
  <source>LOMv1.0</source>
  <value>discipline</value>
 </purpose>
(...)
IMS-MDv1.2.4 binding
(...)
 <purpose>
  <source>
    <langstring xml:lang="x-none">LOMv1.0</langstring>
  </source>
  <value>
    <langstring xml:lang="x-none">discipline</langstring>
  </value>
 </purpose>
(...)

Verschillen met LORElom

 • * V|A|O|X|B: Was verplicht en had altijd een vaste waarde. Er zijn nu business rules voor, waarbij de waarde (en de gebruikte vocabulaire) afhankelijk is van de waarde in één of meer andere velden. Praktisch betekent dit dat het zo goed als altijd een verplicht veld is, waarbij over het algemeen een term uit de LOMv1.0 vocabulaire gebruikt moet worden.

Verschillen met CZPv1.3

 • V|A|O|X|B: Was verplicht voor ten minste één willekeurige vocabulaire. Er zijn nu business rules voor, waarbij de waarde (en de gebruikte vocabulaire) afhankelijk is van de waarde in één of meer andere velden. Praktisch betekent dit dat het zo goed als altijd een verplicht veld is, waarbij over het algemeen een term uit de LOMv1.0 vocabulaire gebruikt moet worden.

3 Comments

 1. Unknown User (nllomreview)

  Wim Muskee:

  voor het gebruik van Edurep zou het praktisch zijn om in elk LOM record iets aan te kunnen geven voor toegang naar het materiaal. We hebben dat nu op collectieniveau opgelost in de collectielijst (http://purl.edurep.nl/collecties.rdf) in dc:accessRights.

  De waardenset die we hiervoor gebruiken is (Entree, account, public of unknown).

  Ons idee is om hier een vocabulaire voor te maken voor het classificatieveld. Er zou dan ook een purposetype moeten worden toegevoegd ("access" oid).

  Zou zo'n vocabulaire in het OBK moeten worden opgenomen? Het zijn namelijk niet echt onderwijsbegrippen, maar meer technische.

  En hoe zou de eventuele uitbreiding van de purposevocabulaire in z'n werk gaan?

  gaarne advies.

  1. Unknown User (jhamers)

   Bedankt voor de adviesaanvraag bij info@edustandaard.nl.

   Als ik het goed begrepen heb vraag om de volgende dingen:
   1) Kan NL LOM zodanig worden aangepast dat je op een gestructureerde manier in het LOM record kan aangeven op welke manier je toegang kan verkrijgen tot het beschreven materiaal?
   2) Hoe kunnen niet educatieve begrippen worden ingediend bij EduStandaard.

   Het eerste punt zal ik voor de eerstvolgende SIG ES WG MD agenderen. Ik zou jou willen vragen om hiervoor iets voor te bereiden zodat iemand van Edurep dit in die WG kan toelichten en bij voorkeur van te voren kan rondsturen aan de werkgroep leden.

   Voor het tweede agenda punt kan ik je geruststellen. Het OBK bestaat naast specifiek educatieve begrippen ook uit organisatorische en technische begrippen die nodig zijn in de educatieve procesketens. (zie hoofdstuk 3.2 blz. 12 e.v. van "Vocabulaires op basis van een begrippenkader" http://www.edustandaard.nl/attachments/2456530/20111223_-_Begrippen_-_begrippenkader_en_vocabulaires_definitief.docx)

   Procedureel zal het als volgt gaan: Ergens, in dit geval de SIG ES WG MD (NL-LOM), zal een verzoek worden geformuleerd om bepaalde begrippen aan het OBK toe te voegen. De indieners van deze begrippenset moeten daarvoor een aantal vragen beantwoorden en de set inclusief het verzoek en het ingevulde vragenformulier zal aan de SIG ES WG Begrippen & Vocabulaires worden voorgelegd. Omdat deze aanpassing aan de standaarden voortkomt uit een gecoördineerde inspanning van twee SIG ES WG-en, zal er één gezamenlijk advies, voor respectievelijk wijzigen en in beheer nemen, geschreven worden en ter goedkeuring aan de Standaardisatieraad worden voorgelegd.

   Ik hoop hiermee voor nu jouw vragen voldoende te hebben beantwoord.

   Groetjes,
   Jeroen

   1. Unknown User (jhamers)

    Ter aanvulling: Dit onderwerp zal de komende SIG ES WG MD bijeenkomst worden meegenomen.