Het aantal diensten dat via SURFconext wordt gebruikt groeit ook al enkele jaren gestaag. SURFconext verwerkt regelmatig meer dan 1 miljoen logins per dag. Een optimale gebruikerservaring is daarbij essentieel. Lees hieronder waarom we begin 2021 de onderdelen van SURFconext die gebruikers het vaakst zien, in een nieuw jasje zullen gieten.

De nieuwe vormgeving wordt op dinsdag 16 maart 2021 naar productie gebracht. Dat gebeurt 'rollend', waarbij we gedurende de dag steeds meer mensen richting de nieuwe ontwerpen zullen brengen.

Aanleiding

Vorig jaar is eduID gelanceerd als nieuwe oplossing voor gebruikers zonder instellingsaccount. Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van een bestaande (door anderen ontwikkelde) dienst zijn we met eduID zelf verantwoordelijk voor ontwikkel- en ontwerpproces. Bij de start van de ontwikkeling was iedereen het over één ding eens: eduID moest zeer gebruiksvriendelijk worden.

Onder leiding van een ervaren User Experience expert werd al snel duidelijk dat om eduID écht gebruiksvriendelijk te maken, ook bepaalde onderdelen van SURFconext aangepakt moesten worden. Een gebruiker begint bij een dienst met een eigen uiterlijk, komt dan op de Where Are You From (WAYF) pagina van SURFconext (ook weer met een eigen uiterlijk), kiest dan voor een instelling (die ook weer een eigen uiterlijk heeft) of eduID (die dan natuurlijk ook weer een eigen uiterlijk zou hebben) om vervolgens weer terug bij de dienst te eindigen.

Door in ieder geval het uiterlijk van de onderdelen waar SURF verantwoordelijk voor is, hetzelfde uiterlijk te geven wordt de ervaring voor de gebruiker een stuk prettiger. En als we dan toch bezig waren, konden we meteen kijken of de juiste informatie nog wel op de juiste plek stond en welke functionaliteiten nog ontbraken om de gebruikerservaring nog verder te verbeteren.

Toegankelijkheid

Het is belangrijk voor SURF om de digitale dienstverlening toegankelijk te maken voor iedereen - niet kunnen inloggen via SURFconext kan betekenen dat het volgen van onderwijs niet mogelijk is. Daarom voldoet het nieuwe ontwerp aan de officiële Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 richtlijnen, niveau AA. Dat houdt onder andere in dat de navigatie volledig met het toetsenbord kan worden gedaan en dat alle elementen uit de interface worden benoemd voor gebruikers met een screenreader.

Wat er gaat veranderen

De WAYF pagina

Op de WAYF pagina kiest een gebruiker een instelling om mee in te loggen. De lijst met instellingen verschilt per dienst - alleen de instellingen die gekoppeld zijn met de dienst worden getoond. Voor sommige diensten is inloggen ook mogelijk zonder instellingsaccount: dan kan een gebruiker voor eduID kiezen. Dit was echter niet altijd even duidelijk, want 'eduID' stond verstopt tussen de (soms lange) lijst met instellingen. Het nieuwe ontwerp houdt hier rekening mee, door onder het zoekveld een melding te tonen dat inloggen met eduID ook kan (zie afbeelding links).

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, wordt deze keuze onthouden, zodat je de volgende keer niet weer naar je instelling hoeft te zoeken. Voor verreweg de meeste gebruikers geldt dat zij altijd maar één keuze maken: hun eigen instelling. Het tonen van andere instellingen heeft dan dus geen meerwaarde meer. Ook hier houdt het nieuwe ontwerp rekening mee: zodra eenmaal een keuze is gemaakt zal de WAYF pagina er vanaf dan extra compact en overzichtelijk uitzien (zie afbeelding rechtsboven).

Voor die gebruikers die wèl eens met meerdere instellingen inloggen, of met een instelling en eduID, blijft het mogelijk om beide keuzes aan dit compacte scherm toe te voegen. Als een eerder gemaakte keuze niet gebruikt kan worden omdat deze niet is gekoppeld aan de dienst waar de gebruiker op dat moment bij wenst in te loggen, is dat ook zichtbaar.

Daarnaast is ook het proces om toegang aan te vragen voor een instelling die niet gekoppeld is, verbeterd. Deze functionaliteit is ook beschikbaar in de 'oude' WAYF, maar werkt niet ideaal (en wordt waarschijnlijk daarom ook niet gebruikt). Deze functie (toegang aanvragen) kan per dienst aan worden gezet en stelt gebruikers van instellingen die niet aan deze dienst gekoppeld zijn in staat een verzoek tot koppelen te sturen (zie afbeelding rechtsonder).

De overige (bestaande) functionaliteit blijft verder precies hetzelfde!

Het informatiescherm

Gebruikers die voor het eerst inloggen bij een dienst krijgen meestal het informatiescherm te zien. Dit scherm toont welke gegevens (attributen) zullen worden gedeeld als de gebruiker na dit scherm daadwerkelijk inlogt bij de dienst. Je kunt als instelling per dienst bepalen of je hier ook nog expliciet de gebruiker om toestemming vraagt voor het delen van attributen. Ook kun je een 'extra melding' tonen, waarmee je de gebruiker bijvoorbeeld kan wijzen op bestaande afspraken omtrent het gebruik van online diensten. Zie onze wikipagina voor meer uitleg over dit scherm.

Ook dit scherm krijgt het nieuwe uiterlijk mee (zie afbeelding onder). De bestaande functionaliteiten blijven intact - er zijn geen nieuwe functies aan toegevoegd. Wel is sommige informatie op een andere plek gezet, om de leesbaarheid en begrijpbaarheid te vergroten.

Wanneer?

Op dinsdag 16 maart 2021 wordt het nieuwe uiterlijk naar productie gebracht. Om verrassingen te voorkomen raden we aan vast je gebruikers (studenten, medewerkers) te informeren.

  • No labels