In dit nummer:
  1. What's Next @SURFconext: 24 mei
  2. Concept nieuwe SURFconext-aansluitovereenkomst: input gevraagd
  3. VUmc sluit aan op SURFconext Sterke Authenticatie
  4. Een motor van een vliegend vliegtuig vervangen
  5. Diensten beschikbaar maken voor een beperkte groep gebruikers
  6. SURFconext-toegang voor voorinschrijvers
  7. Best practice SURFconext autorisatieregels bij Aventus
  8. Ondersteun de nieuwe waarde 'faculty'
  9. Nieuw aangesloten diensten

What’s next @SURFconext: 24 mei

Op woensdag 24 mei word je weer bijgepraat over alle ontwikkelingen rondom SURFconext, tijdens What's next @SURFconext. Ook is er genoeg ruimte om in gesprek te gaan met het SURFconext-team op te zoeken en samen een blik op de toekomst te werpen.

Aan het programma wordt op dit moment gesleuteld. Op het moment dat er meer bekend is publiceren we dit op de website. Via deze nieuwsbrief houden we je uiteraard ook op de hoogte.

What's next @SURFconext wordt deze keer gehouden bij Seats2Meet in Utrecht, direct onder het SURF-kantoor.

Heb je onderwerpen die je graag wil bespreken, of die zeker aan de orde zouden moeten komen, laat dit dan weten via info@surfconext.nl

Schrijf je in voor What’s next @SURFconext

Concept nieuwe SURFconext-aansluitovereenkomst: input gevraagd

Op 28 maart hebben alle SURFconext-verantwoordelijken en –beheerders via e-mail de concepttekst ontvangen van de nieuwe SURFconext-aansluitovereenkomst die we willen afsluiten met commerciële leveranciers (Service Providers, SP’s), en een beschrijving van de veranderingen. Tot 14 april kun je vragen te stellen over deze concepttekst. Daarna verwerken we eventuele opmerkingen zo goed mogelijk en starten we met de nieuwe tekst.

Voor meer informatie bezoek de volgende pagina op surf.nl

Heb je de mail niet ontvangen, laat het dan weten aan raoul.teeuwen@surfnet.nl.

VUmc sluit aan op SURFconext Sterke Authenticatie

Het VUmc is onlangs aangesloten op SURFconext Sterke Authenticatie. Het is de eerste instelling die gebruik maakt van de zogenaamde second-factor-only-functionaliteit. Dit houdt in dat de gebruiker van het VUmc zijn eerste inlog lokaal doet en niet via SURFconext. Alleen de step-up-authenticatie (de 2e factor) verloopt via SURFconext Sterke Authenticatie. VUmc gebruikt SURFconext Sterke Authenticatie voor hun Citrix Netscaler omgeving om gebruikers van buiten het VUmc sterk te authenticeren. Dit is een eis om aan de NEN-7510-norm te voldoen.

Sinds kort kan de instelling bepalen welke middelen een gebruiker kan kiezen voor de step-up-authenticatie. Het VUmc heeft besloten om gebruikers geen sms als tweede factor aan te bieden. De meeste gebruikers zullen dus met de tiqr-app werken.

Kijk voor meer informatie over SURFconext Sterke Authenticatie op onze wiki.

Een motor van een vliegend vliegtuig vervangen

In het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om de beschikbaarheid van SURFconext te verbeteren. Dat is gelukt! Afgelopen jaar is naast de bestaande twee locaties in Amsterdam (Vancis en Nikhef) een derde locatie in Utrecht ingericht. Bij uitval van een locatie kan de andere het automatisch overnemen. In het blog ‘Een motor van een vliegend vliegtuig vervangen’ legt technisch productmanager Bart Geesink uit welke stappen nodig zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen.

Om de opening van de nieuwe locatie te vieren, hebben alle gebruikers van SURFconext aanstaande zaterdag de mogelijkheid om te kiezen via welke locatie ze inloggen. Via de WAYF kan de gebruiker kiezen tussen inloggen via Amsterdam of via Utrecht.

Diensten beschikbaar maken voor een beperkte groep gebruikers

Veel diensten die een instelling via SURFconext afneemt, moeten voor alle gebruikers van een IdP beschikbaar zijn. Je kunt echter ook diensten koppelen die slechts voor een beperkte set gebruikers zijn bedoeld. Hierbij kun je denken aan diensten die specifiek bedoeld zijn voor onderzoekers, of diensten die alleen beschikbaar zijn voor leden van een specifieke faculteit.
SURFconext biedt verschillende mogelijkheden om zo'n afscherming te realiseren. Op onze wiki vind je een overzicht van deze methoden.

Neem voor meer informatie contact op met support@surfconext.nl.

SURFconext-toegang voor voorinschrijvers

Sinds 1 januari is het mogelijk om voorinschrijvers via SURFconext toe te laten tot een beperkte set vooraf overeengekomen diensten. Voordat voorinschrijvers via SURFconext mogen worden toegelaten, moet er echter wel aan een aantal eisen worden voldaan. Dit zijn onder andere eisen aan de duur van de toegang en de herkenbaarheid van deze gebruikers via attributen. Je vindt deze eisen op  de SURFconext wiki.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met support@surfconext.nl.

Best practice SURFconext Autorisatieregels bij Aventus

Met SURFconext Autorisatieregels kunnen instellingen zelf bepalen wie wél, en wie geen toegang krijgt tot een dienst. In deze best practice vertelt Hendri Boer van Aventus hoe zij deze dienst gebruiken.

Kosten besparen
Aventus heeft een nieuwe ELO-omgeving. De oude omgeving wordt uitgefaseerd, maar kan niet direct offline gehaald worden. Sommige gebruikers logden nog in de oude omgeving in. Deze oude omgeving kon niet worden voorzien van autorisatie, en de rekening voor het gebruik kwam pas achteraf. Dit leverde Aventus veel kosten op. Door het gebruik van SURFconext Autorisatieregels kan de oude ELO worden afgesloten voor gebruikers in de instelling. Dit levert een flinke besparing op.

Lees de uitgebreide best practice op surf.nl.

Ondersteun de nieuwe waarde ‘faculty’

Sinds kort is voor het attribuut Affiliation en ScopedAffiliation de waarde ‘faculty’ beschikbaar binnen SURFconext (naast de eerder al toegestane waarden 'employee', 'student', 'affiliate' en 'member'). Personen met als primaire taak onderwijs of onderzoek krijgen deze waarde mee. Voor hbo’s en mbo’s is dit typisch het onderwijzend personeel, voor universiteiten zijn dit docenten en onderzoekers ('WP').

Omdat steeds meer diensten (zoals onlangs ELIXIR) deze waarde verlangen, roepen we je op om deze waarde te gaan ondersteunen.

Zie de wikipagina over attributen voor meer informatie.

Nieuw aangesloten diensten

Onderstaande dienst kan worden aangevraagd via het SURFconext Dashboard. In de meeste gevallen is een licentie bij de leverancier benodigd:

De Researchmanager:
De research manager is een innovatief, veilig en gebruiksvriendelijke oplossing voor klinisch onderzoek en kwaliteitsregistraties in de zorgsector. Met de softwaretools van de research manager bouwen onderzoekers in korte tijd een gevalideerde database die ook nog eens verrassend eenvoudig te beheren is.
Let op: Deze dienst is nog niet te vinden in het SURFconext dashboard. Neem bij interesse contact op met support@surfconext.nl.

Ans Delft:
Een platform voor studenten en medewerkers dat docenten in staat stelt online te reviewen en studenten om te reflecteren op hun werk.
Ga naar het SURFconext Dasbhoard om de dienst aan te vragen.


Het SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws

 
  • No labels