In dit nummer:

  1. Terugblik What's Next @SURFconext
  2. Reageer op de IAA-visie van SURFnet
  3. Lancering GÉANT dienst InAcademia
  4. Inschrijven voor SURF-evenementen via SURFconext
  5. Overname Vancis; afspraken SURFconext-dienstverlening ongewijzig
  6. Nieuwe diensten via SURFconext
  7. Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext

Terugblik What’s Next @ SURFconext

De voorjaarseditie van What’s Next @ SURFconext op 24 mei was een succes. Een goede afwisseling tussen plenaire en groepssessies zorgde voor een interactieve dag waar veel uitwisseling plaatsvond. De aanwezigen werden in de ochtend bijgepraat over de ontwikkelingen rondom het platform: de nieuwe Aansluitovereenkomst, SURFconext Sterke Authenticatie - Second Factor Only, en PIA’s. In de middag waren er 7-minute speeches waarbij de sprekers de aanwezigen konden verleiden om vervolgens met elkaar verder te discussiëren.

Enquête
Wel of niet deelgenomen aan de bijeenkomst? Wij horen graag wat je ervan hebt gevonden, of waarom je ervoor hebt gekozen om niet te komen. Met deze informatie kunnen we de komende editie weer verbeteren.
https://survey.surfnet.nl/index.php/622181?lang=nl

Bekijk de presentaties van deze dag.

Lees de blogpost met een verslag van deze dag.

Reageer op de IAA-visie van SURFnet

In 2016 is de visie van SURFnet op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA) opgesteld. In 2017 zal deze visie worden voorgelegd aan onze instellingen. De CSC's (Coördinerende SURF Contactpersonen), SCIPR en het Architectenberaad zullen worden uitgenodigd om te reageren op deze visie. Uiteraard willen we ook de SURFconext contactpersonen de mogelijkheid geven om input te leveren op de IAA-visie. Om dit proces te stroomlijnen hebben we een aantal vragen opgesteld:

1. Onderschrijf je deze visie als basis voor de daarvan af te leiden gezamenlijke innovatie en dienstverlening?
2. Mis je zaken in de visie? Ontwikkelingen en trends in de komende 5 tot 7 jaar of nationale en Europese ontwikkelingen? Bevat de visie zaken die daar volgens jou niet in horen?
3. Ben je van mening dat we met deze visie relevante principes hebben beschreven die bruikbaar zijn voor de IAA-visies van de instellingen en dat daardoor gezamenlijke innovatie en dienstverlening kan worden bereikt? Zo nee, welke aanpassing stel je voor?
4. Hoeveel tijd heeft jouw organisatie nodig om de interne visie in lijn te brengen met deze visie?
5. Is de vorm van de visie bruikbaar voor jouw doelen (abstractieniveau passend)?
6. Over welke principes en/of onderwerpen zou jouw organisatie mee willen denken? Wie kan daarvoor benaderd worden?
7. Wie kunnen we namens jouw organisatie betrekken bij het opstellen van een gezamenlijke roadmap?
8. Welke randvoorwaarden moeten worden ingevuld om de ambities uit de visie te realiseren?

Wil je reageren of heb je vragen over de visie, neem dan contact op met Michiel Schok (michiel.schok@surfnet.nl). Wij kijken uit naar je reactie!

Het visiedocument is te downloaden via: https://www.surf.nl/kennisbank/2017/visiedocument-surfnet-visie-op-iaa-transitie-naar-gebruiker-centraal.html

Lancering GÉANT dienst InAcademia

Er zijn veel webwinkels waar studenten en andere leden van de academische gemeenschap korting krijgen. Denk hierbij aan kortingen op elektronische apparaten of boeken. Of bijvoorbeeld de mogelijkheid om op de campus een squashbaan te reserveren tegen gereduceerd tarief. In toenemende mate is er ook korting voor het gebruik van webgebaseerde diensten zoals office-omgevingen, assessment- en training tools.

Helaas is het lastig om online op een makkelijke en betrouwbare manier te bewijzen dat je student of medewerker van een onderwijsinstelling bent.

Om dit probleem op te lossen, introduceert GÉANT een nieuwe dienst: InAcademia. Met InAcademia wordt het voor diensten gemakkelijk om vast te stellen of een gebruiker tot de (academische) doelgroep behoort. Tegelijkertijd zorgt InAcademia voor een optimale bescherming van de privacy van de gebruikers.

We hebben de instellingen hard nodig om InAcademia, met alle voordelen die de dienst biedt, mogelijk te maken. Graag willen we de SURFconext-verantwoordelijken uitnodigen om de dienst aan te zetten in het SURFconext Dashboard (https://dashboard.surfconext.nl/apps/1864/overview).

Lees voor alle informatie de volgende blogpost.

Inschrijven voor SURF-evenementen via SURFconext

Inschrijven voor evenementen die worden georganiseerd door SURF kan binnenkort via SURFconext. Het voordeel is dat je niet langer iedere keer opnieuw een formulier hoeft in te vullen. De dienst die de inschrijffunctionaliteit levert heet SURF Eventregistratiesysteem, geleverd door Summit, en staat in het SURFconext Dashboard. We verzoeken alle SURFconext-verantwoordelijken om deze dienst te activeren:

https://dashboard.surfconext.nl/apps/1897/overview

Op het moment dat een groot gedeelte van de aangesloten instellingen de dienst heeft geactiveerd, zullen we de dienst ‘aan zetten’ en is het mogelijk om je via SURFconext in te schrijven voor een SURF evenement.

Overname Vancis; afspraken SURFconext-dienstverlening ongewijzigd

Voor de SURFconext-dienstverlening maakt SURFnet gebruik van het datacenter van Vancis BV in Amsterdam. Tot het voorjaar van 2016 had SURF de aandelen in Vancis BV. SURF heeft deze inmiddels verkocht aan Strikwerda Investments, dat Vancis heeft opgesplitst in twee BV's: Vancis C & MS BV (cloud & managed services) en Vancis BV (co-location services).

Recent heeft Strikwerda de aandelen van de co-location service BV verkocht aan InterXion, inclusief het datacenter. De contractuele afspraken die SURFnet heeft over de dienstverlening zijn ongewijzigd. Deze wijziging heeft daarom ook geen consequenties voor SURFconext.

Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Evelijn Jeunink, via evelijn.jeunink@surfnet.nl.

Nieuwe diensten via SURFconext

Onderstaande dienst kan worden aangevraagd via het SURFconext Dashboard.

SURF eventregistratiesysteem: inschrijven voor evenementen die worden georganiseerd door SURF wordt een stuk gemakkelijker.
Activeer de dienst via: https://dashboard.surfconext.nl/apps/1897/overview

 eduGAIN

Inacademia: InAcademia valideert de ‘affiliation’-status (student, docenten, medewerkers) aan jou toegewezen door je eigen instelling. Deze data wordt vervolgens verstrekt in geanonimiseerde vorm aan diensten die bijvoorbeeld student kortingen verstrekken.
Activeer de dienst via https://dashboard.surfconext.nl/apps/1864/overview

BBMRI-ERIC: BBMRI-ERIC is een Europese infrastructuur voor biologische data. Deze dienst is met name interessant voor de instellingen binnen het consortium (http://www.bbmri.nl/about-bbmri-nl/partners/).
Activeer de dienst via https://dashboard.surfconext.nl/apps/1903/overview

Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext

De volgende instelling zijn de afgelopen maand aangesloten op SURFconext.

Welkom!

Nimeto Utrecht, http://www.nimeto.nl/
Wellandcollege, http://www.wellantcollege.nl/

 Voor een lijst met alle op SURFconext aangesloten instellingen, zie https://stats.surfconext.nl/idplist.html


Het SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws

 

  • No labels