Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

De laatste editie van SURFconext Nieuws van 2018. Alvast een goed uiteinde toegewenst, en tot het volgend jaar!

Via deze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:

 1. What's Next @ SURFconext 2019: input gevraagd!
 2. Terugkijken: webinar wat kun je met SURFconext autorisatieregels?
 3. Webinar What’s SURFconext @ SURFconext 2018-2019
 4. Test omgeving voor SURFsecureID
 5. Koppelverzoek in een nieuw jasje
 6. Hackathon Connect @ SURFconext: sluit je dienst aan op SURFconext
 7. Gebruiken jouw life science collega’s hun Google-account?
 8. SURFbrede verwerkersovereenkomst (ook voor SURFconext)
 9. Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext
 10. Nieuwe diensten aangesloten op SURFconext

What’s next @ SURFconext 2019: input gevraagd!

De voorbereidingen voor het jaarlijkse SURFconext-evenement What’s Next @ SURFconext zijn begonnen. Tijdens deze dag word je bijgepraat over alle ontwikkelingen rondom SURFconext. Ook is er genoeg ruimte om in gesprek te gaan met het SURFconext-team, en samen een blik te werpen op de toekomst van SURFconext.

Heb je ideeën of wensen voor onderwerpen die niet overgeslagen mogen worden, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.

Terugkijken: webinar Autorisatieregels

Op 20 november vond het webinar ‘Autorisatieregels: toegang tot diensten beperken’ plaats. In dit webinar vertelden we hoe je Autorisatieregels kunt gebruiken, en gaven voorbeelden van hoe diverse instellingen deze functionaliteit inzetten. Daarnaast kreeg je een demonstratie waarin we stap voor stap lieten zien hoe je Autorisatieregels instelt in het SURFconext Dashboard.

Dit najaar houden we elke maand een webinar over een SURFconext-onderwerp.  Het laaste webinar van 2018 vindt plaats op 18 december om 12.30 uur.

Webinar What’s next @ SURFconext 2018-2019

Wat brengt SURFconext jouw instelling in het nieuwe jaar? In het webinar What’s next @ SURFconext op 18 december kijken we terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar rond SURFconext en blikken we vooruit op 2019.

Zorg dat je op 18 december om 12.30 uur klaar zit en kijk op deze pagina. Het webinar duurt zo’n 20 minuten.

Test omgeving voor SURFsecureID

Sinds kort heeft SURFsecureID de beschikking over een testomgeving. Deze testomgeving staat los van de bestaande pilot- en productieomgeving en kan gebruikt worden door dienstverleners of instellingen die een koppeling met SURFsecureID willen testen.

Testen met testaccounts
We kregen geregeld verzoeken van instellingen om testaccounts te kunnen gebruiken om diensten in combinatie met SURFsecureID te testen. Dit was tot nu niet goed mogelijk omdat de SURFsecureID pilot- en productieomgeving aan SURFconext productie, en daarmee aan productie IDP's van instellingen is gekoppeld. Ook is het nu beter mogelijk om SURFsecureID op te nemen in een test- of acceptatieketen van een instelling of dienstverlener.

Bekijk deze wikipagina voor meer informatie over de verschillende omgevingen.

Koppelverzoek in een nieuw jasje

Als SURFconext-verantwoordelijke ontvang je zo nu en dan een mail van het SURFconext team met het verzoek om een dienst te koppelen (met allerlei informatie, zoals wie binnen de instelling de dienst via SURFconext wil gebruiken).

Sinds kort hebben we daarvoor een template wat we in de meeste gevallen gebruiken. Op deze wiki pagina zie je hoe dit template eruit ziet.

Hackathon Connect @ SURFconext: sluit je SP aan op SURFconext

Heb je een dienst die je wilt aansluiten op SURFconext? Kom dan op 14 februari 2019 naar de derde Connect @ SURFconext. Tijdens deze hackathon vertellen we je over SURFconext, SAML, OpenID Connect, en helpen je vooral hands-on met het aansluiten van je dienst. Ook leveranciers zijn welkom, dus ben je op dit moment in gesprek met een leverancier, breng hem op de hoogte van dit evenement!

Interesse? Laat het weten aan Raoul Teeuwen, via raoul.teeuwen@surfnet.nl

Gebruiken jouw life Science-collega’s hun Google-account?

We horen steeds vaker dat gebruikers, vooral onderzoekers, bij diensten die ze voor hun werk nodig hebben, inloggen met een social account omdat een instelling die dienst niet via SURFconext heeft gekoppeld. Er zijn verschillende redenen om in ieder geval binnen de wetenschappelijke wereld ervoor te zorgen dat gebruikers federatief inloggen via het instellingsaccount, in plaats van een Google- of Facebookaccount:

-Als je collega/wetenschapper vertrekt bij je instelling, hebben ze ook geen toegang meer tot de content (ze kunnen niet meer inloggen met een account van jouw instelling).
-Als instelling heb je beter zicht op gebruik van diensten (als ze inloggen met een social account heb je dat niet)
-De SP heeft meer zekerheid over de identiteit van de gebruiker, en weet zeker dat de wetenschapper betrokken is bij de instelling. Het ‘trust-framework’ wat je als IdP en SP samen vormt wordt dus sterker.

Elixir
Zo liet Elixir een Service Provider gericht op levenswetenschappen, weten dat veel gebruikers de ‘snelle weg’ kiezen en inloggen met een social account wanneer de instelling ‘er niet bij staat’.

Namens Elixir hierbij de oproep te overwegen je IdP te koppelen met Elixir. Waarbij je met autorisatieregels toegang eventueel kunt beperken.

R&S
Diensten zoals Elixir vallen in de categorie Research and Scholarship (R&S). In het SURFconext Dashboard kun je filteren op alle diensten met het label R&S. Je kunt ook aangeven dat je als instelling alle diensten die dit label hebben, automatisch koppelt aan je IdP.

SURF-brede verwerkersovereenkomst (ook voor SURFconext)

SURFnet heeft een verwerkersovereenkomst opgesteld die geldt voor alle SURF-diensten. Deze overeenkomst vervangt de vorige verwerkersovereenkomst, die alleen op SURFconext van toepassing was. De overeenkomst is begin november ter ondertekening verzonden naar alle instellingen.

Bekijk de nieuwe verwerkersovereenkomst, met de voor SURFconext relevante bijlagen, op onze wiki.

Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext

De volgende instelling is de afgelopen maand aangesloten op SURFconext.

Welkom!

MBORijnland, https://mborijnland.nl/

Voor een lijst met alle op SURFconext aangesloten instellingen, zie https://stats.surfconext.nl/idplist.html.

Nieuwe diensten aangesloten op SURFconext

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

Beats Portal: mediamanagement system voor mediaproductie en bijbehorende workflows.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard (https://dashboard.surfconext.nl/apps/7253/saml20_sp/overview)

KonJoin: Met KonJoin kan je onderzoeksprojecten delen, potentiële bijdragers bereiken en de voortgang van anderen volgen.
Dit betreft een single tenant service. Neem contact op met support@surfconext.nl voor meer informatie.


Het SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws


 • No labels