Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Via deze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom SURFconext. Denk hierbij aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:

 1. SURFsecureID nieuwe naam SURFconext Sterke Authenticatie
 2. Terugblik What’s next @ SURFconext
 3. 10 jaar SURFconext: internationale aandacht vanuit GÉANT
 4. Actie vereist: lever IdP-logo aan in ASCII-formaat
 5. Update: SP Dashboard
 6. Deel je aansluitprocedure!
 7. Nieuwe diensten
 8. Nieuwe instellingen

SURFsecureID nieuwe naam SURFconext Sterke Authenticatie

 

Op dinsdag 20 maart, tijdens de "What's next @SURFconext"-bijeenkomst hebben we de nieuwe naam voor SURFconext Sterke Authenticatie feestelijk onthuld, namelijk:


SURFconext Sterke Authenticatie heeft het afgelopen jaar een belangrijke transformatie doorgemaakt. Niet alleen dat, maar er zijn ook nieuwe inzichten ontstaan over de positionering:

 • Er is functionaliteit toegevoegd waarmee we ook diensten buiten SURFconext om kunnen beveiligen met een 2e factor. Deze mogelijkheid zorgt nu voor de grootste groei van SURFconext Sterke Authenticatie. Het is zo bijvoorbeeld erg eenvoudig geworden om diensten achter ADFS te beveiligen. We merken echter dat de associatie met SURFconext erg groot blijft en dat sommige instellingen ten onrechte nog steeds de indruk hebben dat alleen aan SURFconext gekoppelde diensten van SURFconext Sterke Authenticatie gebruik kunnen maken.
 • SURFconext Sterke Authenticatie is vooral een beveiligingsdienst. Door de positionering binnen het SURFconext-portfolio kwam dit niet volledig tot zijn recht en werd het vaak als een add-on van SURFconext gezien.
 • SURFconext Sterke Authenticatie is een dienst die apart aangevraagd en afgenomen moet worden, terwijl de positionering binnen het SURFconext-portfolio suggereert dat het onderdeel van SURFconext is.

Om deze redenen hebben we ervoor gekozen SURFconext Sterke Authenticatie als losse dienst te positioneren en niet meer als onderdeel van SURFconext. De nadruk ligt nu op beveiliging. En daarbij hoort ook een nieuwe naam, en dat is dus SURFsecureID geworden.

We zullen de nieuwe naam geleidelijk invoeren. Als eerste zullen we de website en de wiki aanpassen. Voor gebruikers zal de nieuwe naam pas zichtbaar zijn als we de release uitbrengen met de naamswijziging. De precieze datum van deze release is nog niet bekend.

Terugblik What’s next @ SURFconext

Vorige week dinsdag hebben we een mooie dag beleefd tijdens een erg goed bezocht What’s next @ SURFconext . Naast een lekker vol programma was er voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast was er een drukbezochte ochtendsessie, waarin de deelnemers naast een ontbijt ook een introductie op SURFconext voorgeschoteld kregen. Deze ochtendbijeenkomst liet zien dat er behoefte is aan meer van dit soort sessies.

Lees het verslag van deze dag.

10 jaar SURFconext: internationale aandacht vanuit GÉANT

GÉANT, het pan-Europese netwerk voor onderzoek, onderwijs en innovatie, heeft in zijn magazine Connect een leuke bijdrage opgenomen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van SURFconext. Er wordt ingegaan op de mooie cijfers die SURFconext in 2017 heeft laten zien, de meerwaarde van een hub-en-spokefederatie in een internationale context en de groei van SURFconext Sterke Authenticatie SURFsecureID.

Lees het artikel 'SURFconext - Connecting the Netherlands for 10 years' (pdf)

Actie vereist: lever IdP-logo aan in ASCII-formaat

De afgelopen tijd zien we een groeiende behoefte aan het federatief inloggen via andere mediums dan de browser. Het ‘non-web’-scenario (met diensten zoals iRods en LTI) lijkt steeds meer draagvlak te krijgen, met name in de onderzoekswereld. We schreven hier vorig jaar al over in de nieuwsbrief van maart. Ook tijdens What’s next @ SURFconext in mei 2017 kwam dit uitgebreid aan de orde.

De voorbereidingen om non-web te ondersteunen zijn in volle gang. Om instellingslogo’s goed te kunnen tonen in de non-web-WAYF in bijvoorbeeld een SSH-sessie willen we je vragen om het logo van jouw instelling aan te leveren in ASCII-formaat. Je kunt dit doen op deze wikipagina (inloggen via SURFconext vereist). Het SURFnet logo is reeds toegevoegd als voorbeeld.

Het logo kan met de hand gemaakt worden, maar er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals deze, of deze, die een afbeelding kunnen omzetten in ASCII tekens.

Om de snelheid van dit project te stimuleren, wordt degene die het logo dit paasweekend aanlevert, beloond met een chocolade paashaas.

Update: SP Dashboard

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het Service Provider Dashboard. Op dit moment wordt er actief getest door leveranciers, en een klein aantal instellingen. In april zetten we het SP Dashboard open voor alle instellingen. Mocht je het SP Dashboard direct willen gebruiken, laat dit dan weten via support@surfconext.nl. Dan kunnen we jouw instelling alvast aansluiten.

Met het SP Dashboard kunnen leveranciers nieuwe diensten nog makkelijker zelf aanmelden. In de huidige versie is het mogelijk om zelfstandig entity's aan te maken, en de privacyvragen voor de AVG in te vullen. Er staan nog veel features op de roadmap, met het uiteindelijke doel dat leveranciers zelfstandig SP’s kunnen koppelen aan de productieomgeving van SURFconext. Omdat we veel zorg moeten besteden aan die functionaliteit, duurt het nog wel even voordat we deze in productie kunnen nemen.

Lees de documentatie voor meer informatie.

Deel je aansluitprocedure!

Het SURFconext team is altijd op zoek naar manieren om te zorgen dat diensten snel en efficiënt aangesloten worden. Het uiteindelijke doel is dat studenten, medewerkers en onderzoekers met minder drempels federatief kunnen inloggen op diensten. Het voorgaande nieuwsitem is daar een voorbeeld van.

Waar we ook erg benieuwd naar zijn is de procedure bij de instelling omtrent het aansluiten van diensten. Stel: iemand binnen de instelling vraagt om een dienst te koppelen. Welke formulieren moet een collega invullen, is er een standaard mailtekst, of wellicht een procedure op papier?

Alle informatie is welkom. Deel het met raoul.teeuwen@surfnet.nl. Met deze informatie kunnen we jullie beter ondersteunen, maar ook onze processen verbeteren.

Nieuwe diensten via SURFconext

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard. Let op: voor de meeste diensten dient een licentie bij de leverancier te worden afgenomen.

Greentimes Printprogramma: Greentimes biedt gebruikers inzicht in (onder andere) hun printgedrag en stuurt daarmee op bewuster printen.
Activeer de dienst via het SURFconext Dashboard.

PEP Flex: PEP Flex is een dienst voor online urenregistratie en onkostendeclaraties
Activeer de dienst via het SURFconext Dashboard.

Nieuwe instellingen via SURFconext

De volgende instelling is de afgelopen periode aangesloten op SURFconext.

Welkom!

Maastricht School of Management.

Zie hier voor een lijst met alle op SURFconext aangesloten instellingen.

 

 • No labels