Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

De eerste editie van SURFconext Nieuws van 2019!

Via deze nieuwsbrief houden we je ook dit jaar iedere maand op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:

 1. What's Next @ SURFconext 2019: schrijf je in!
 2. Hulp gevraagd: enquête webinars
 3. Hoe krijg je nieuwe dienstaanbieders mee met SURFsecureID?
 4. Connect @ SURFconext vol; nieuwe datum geprikt
 5. Nieuwe mogelijkheden SURFconext consent-scherm nu beschikbaar
 6. Terugkijken: webinar What's Next @ SURFconext
 7. Instructiefilm 'Autorisatieregels instellen'
 8. Inschrijven voor SURF-evenementen kan nu via SURFconext
 9. Nieuwe diensten aangesloten op SURFconext
 10. Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext

What's Next @ SURFconext 2019: schrijf je in!

Zet 9 april alvast in je agenda en schrijf je in voor de nieuwe editie van What's Next @ SURFconext! Locatie: Utrecht.

Tijdens deze dag word je bijgepraat over diverse onderwerpen, zoals eduID, OpenID Connect, SURFconext SP Dashboard en ontwikkelingen rond tweede factor authenticatie en SURFsecureID. Ook komen er verschillende instellingen aan het woord, en is er genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Ontbijtsessie
Net als vorig jaar is er voorafgaand aan het hoofdprogramma een 'introductie SURFconext'. In een uur praten we je bij over de grote lijnen van SURFconext.

Bekijk het programma en schrijf je in voor What's Next @ SURFconext (nu mogelijk via SURFconext, zie hieronder voor de details).

Hulp gevraagd: enquête webinars

Ook dit jaar houden we webinars over specifieke functies en eigenschappen van SURFconext. We hebben jouw hulp nodig om te zorgen dat ze zo interessant mogelijk worden! Geef in deze enquête -die anoniem kan worden ingevuld- aan welke onderwerpen je graag aan bod ziet komen en in welke vorm, en wat je van de eerdere webinars vond. Invullen kost 5 minuten en helpt ons enorm. Alvast bedankt!

Vul de enquête in.

Hoe krijg je nieuwe dienstaanbieders mee met SURFsecureID?

De Onderwijsgroep Tilburg maakt als eerste mbo-instelling gebruik van SURFsecureID en heeft bereikt dat de leverancier van het veel gebruikte studenteninformatiesysteem Eduarte zich daarbij aansluit. Hoe zorg je dat dienstaanbieders warmlopen voor SURFsecureID? Lees de tips en de ervaringen van Onderwijsgroep Tilburg in deze SURFsecureID best practice.

Connect @ SURFconext vol; nieuwe datum geprikt

De editie van Connect @ SURFconext van 14 februari is vol. Dat is erg jammer voor degenen die toch hadden willen komen. Daarom hebben we direct een nieuwe datum geprikt!

Op 4 april vindt een volgende Connect @ SURFconext plaats. Heb je een dienst die je wilt aansluiten op SURFconext? Schrijf je dan in voor deze bijeenkomst. Tijdens deze hackathon vertellen we je over SURFconext, SAML, OpenID Connect, en helpen je vooral hands-on met het aansluiten van je dienst. Ook leveranciers zijn welkom, dus ben je op dit moment in gesprek met een leverancier, breng hem op de hoogte van dit evenement!

Nieuwe mogelijkheden SURFconext consent-scherm nu beschikbaar

Met het consent-scherm informeert SURFconext de gebruiker over de attributen die de dienst nodig heeft om te kunnen functioneren. Ook kun je dit scherm inzetten om de gebruiker expliciet om toestemming te vragen voor het vrijgeven van attributen. Vanaf nu kun je als instelling verschillende varianten van dit scherm instellen via het SURFconext Dashboard.

Benieuwd welke varianten er zijn en welke mogelijkheden je als instelling hebt? In het kort:
Variant 1: Informatiescherm (standaard)
Variant 2: Toestemmingsscherm
Variant 3: Geen consent-scherm
Optioneel bij variant 1 en 2: een extra melding voor de gebruiker bij het gebruik van een specifieke dienst.

Met de extra melding kun je gebruikers nogmaals wijzen op reeds bestaande afspraken of richtlijnen die je met medewerkers en/of studenten hebt gemaakt. Of je kunt bijvoorbeeld de gebruiker erop wijzen dat bepaalde diensten gebruikt mogen worden, maar er geen officiële ondersteuning is (bijvoorbeeld via de helpdesk van de instelling).

Lees deze wikipagina voor een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden.

Log in via het SURFconext Dashboard om direct het consent-scherm te wijzigen.

Terugkijken: webinar What's Next @ SURFconext

Op 18 december vond het webinar What's Next @ SURFconext 2018-2019 plaats. In dit webinar keken we terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar rond SURFconext en blikten we vooruit op 2019.

Zie voor een overzicht van alle SURFconext-webinars.

Instructiefilm 'Autorisatieregels instellen'

Naast de animatie van de autorisatieregel-functionaliteit, is er nu ook een instructiefilm, waarin je ziet hoe gemakkelijk het is om een autorisatieregel aan te maken. In deze instructiefilm leer je hoe je toegang tot een dienst beperkt tot een bepaalde SURFconext-groep.

Inschrijven voor SURF-evenementen kan nu via SURFconext

SURFconext-verantwoordelijken opgelet: iedereen in je instelling kan zich nu via SURFconext inschrijven voor evenementen bij SURF, gewoon met het instellingsaccount. Het enige wat jij daarvoor moet doen is de dienst SURF-eventregistratiesysteem activeren via het SURFconext Dashboard. Maak het jezelf en je collega's makkelijk, ga naar het SURFconext dashboard en sluit de dienst SURF-eventregistratiesysteem aan.

Je kunt het meteen testen bij het inschrijven voor What's Next @ SURFconext!

Nieuwe diensten via SURFconext

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

Procureplan: Procureplan is een inkoop-cloudapplicatie waarmee je snel en nauwkeurig overzicht krijgt over alle kerngegevens en mijlpalen van de inkooptrajecten binnen jouw organisatie.
Voor meer informatie zie het SURFconext Dashboard.

Beats Portal: Cloudgebaseerd mediabeheersysteem voor het ondersteunen van mediaproductie en de bijbehorende workflows.
Voor meer informatie zie het SURFconext Dashboard.

GoodHabitz: GoodHabitz biedt een breed aanbod aan online trainingen. Van Office tot persoonlijke effectiviteit. En van social media tot conflicthantering.
Voor meer informatie zie het SURFconext Dashboard.

itelligence: Kernregistratie, studentvolgsysteem en elektronische leeromgeving in 1 oplossing.
Voor meer informatie zie het SURFconext Dasbhoard.

Nieuwe instellingen aangesloten op SURFconext

De volgende instellingen zijn de afgelopen maanden aangesloten op SURFconext.

Welkom!

Máxima medisch centrum
Zone.College
Koninklijk Intstutuut voor de Tropen

Kijk hier voor een lijst met alle op SURFconext aangesloten instellingen.


Het SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws


 • No labels