Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Via deze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.
In dit nummer:

  1. Eenvoudiger diensten gebruiken in combinatie met SURFsecureID
  2. Wijzigingen SURFconext IdP Dashboard
  3. Klanttevredenheidsonderzoek: uitkomsten
  4. Hackathon Connect @ SURFconext op 29 januari 2020
  5. Heb jij edu.nl al gekoppeld?
  6. IT- of security-studenten op je instelling? Wijs ze op onze opdrachten.
  7. Nieuwe instellingen
  8. Nieuwe diensten

Eenvoudiger diensten gebruiken in combinatie met SURFsecureID

Vanaf nu is het eenvoudiger om diensten te gebruiken in combinatie met SURFsecureID. SURFsecureID is geïntegreerd met SURFconext. Daarom kan je SURFsecureID gebruiken voor iedere op SURFconext gekoppelde dienst, zonder dat de leverancier er iets voor hoeft te doen. Bijkomend voordeel is dat SURFsecureID nu ook gebruikt kan worden met diensten die op basis van OpenID Connect zijn gekoppeld.

De SURFsecureID-integratie in SURFconext ondersteunt de belangrijkste features die nu in gebruik zijn op SURFsecureID. Het enige wat nog niet ondersteund wordt, is dat de SP in het authenticatieverzoek aan SURFconext het gevraagde Level-of-Assurance (LoA) mee kan geven. Voor de enkele diensten die deze optie gebruiken moet nog direct met SURFsecureID gekoppeld worden, voor de rest raden we je aan om de koppeling via SURFconext te laten lopen.

Meer weten over deze functionaliteit, of wil je er meteen gebruik van maken? Laat het weten via support@surfconext.nl of kijk op de wikipagina van SURFscureID, te vinden op https://edu.nl/d4ury.

Wijzigingen SURFconext IdP Dashboard

Het SURFconext IdP Dashboard heeft een aantal grote wijzigingen ondergaan:

• De landingspagina, dashboard.surfconext.nl, geeft zonder in te loggen alle diensten weer die gekoppeld zijn via SURFconext.
• Iedereen met een account bij een op SURFconext aangesloten instelling kan inloggen. Zij zien vervolgens informatie die specifiek is voor de instelling, zoals welke diensten daadwerkelijk gekoppeld zijn door de instelling, extra informatie over de diensten, informatie over de instelling, en (mits je dat als instelling aanzet) statistieken en namen van contactpersonen van je IdP en diensten die je instelling via SURFconext aanbiedt.
• Voor SURFconext-verantwoordelijken en -beheerders is er een optie bijgekomen om bovenstaande functionaliteit aan of uit te zetten. Informeer je collega’s over deze wijzigingen. Met name collega’s van de bibliotheek geven bij ons aan te wachten op deze informatie. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat helpdeskmedewerkers dit goed kunnen gebruiken.

Zoals altijd geldt dat we het graag horen als je wensen of ideeën hebt voor het SURFconext IdP Dashboard. Dat kan via support@surfconext.nl

Klanttevredenheidsonderzoek 2019: uitkomsten

Met 141 volledig ingevulde vragenlijsten (99 SP, 42 IdP) is de respons ook deze keer boven verwachting. Hartelijk dank allen voor het massaal invullen van de vragenlijsten.

Uitkomsten
Net als vorige keer is het grootste deel van de respondenten tevreden over SURFconext. Dat zien we terug in mooie rapportcijfers. Tegelijkertijd zien we weer dat er ruimte is voor verbetering. Jullie hebben een aantal concrete onderwerpen genoemd, zoals een eenduidiger aansluitproces, meer selfservice en integratie met andere SURF-diensten.

Hoe verder?
Komende periode gebruiken we om de genoemde onderwerpen om te zetten in concrete plannen. Veel van de genoemde onderwerpen staan al op de planning, maar door dit onderzoek kunnen we beter prioriteiten leggen. Via deze nieuwsbrief informeren we jullie over de voortgang.

Hackathon Connect @ SURFconext op 29 januari 2020

Heb jij een dienst die je wilt aansluiten op SURFconext? Dan mag je de volgende Connect @ SURFconext niet missen. Tijdens deze hackathon op 29 januari 2020 vertellen we je over SURFconext, SAML, OpenID Connect, en helpen je vooral hands-on met het aansluiten van je dienst. Ook leveranciers zijn welkom, dus ben je op dit moment in gesprek met een leverancier, breng hem op de hoogte van dit evenement!

Schrijf je nu in voor Connect @ SURFconext

Heb jij edu.nl al gekoppeld?

In een eerdere nieuwsbrief informeerden we je al over edu.nl. Met edu.nl kunnen gebruikers korte links maken van lange URL’s. Omdat zij met SURFconext moeten inloggen, is edu.nl veiliger dan commerciële alternatieven. edu.nl is kosteloos voor alle bij SURF aangesloten instellingen. De SURFconext-verantwoordelijke moet de dienst wel koppelen voordat mensen binnen de instelling ervan gebruik kunnen maken. Heb jij edu.nl al gekoppeld?

Lees meer over edu.nl op edu.nl/dqwek

IT- of security-studenten op je instelling? Wijs ze op onze opdrachten.

SURF heeft regelmatig interessante en uitdagende opdrachten voor studenten. Heeft je instelling een IT- en/of IT-security-opleiding? Wijs je docenten dan op die pagina.

Nieuwe instellingen

De volgende instellingen zijn de afgelopen maand aangesloten op SURFconext.

Welkom!

HBO Drechtsteden
Museon

Voor een lijst met alle op SURFconext aangesloten instellingen, zie https://edu.nl/4ntbm

Nieuwe diensten

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

Great Library: Game-based leeromgeving
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Gezondeboel: Online programma dat studenten helpt bij het aanleren van vaardigheden om op aan de slag te gaan met uitdagingen als stress, piekeren of faalangst.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Flywheel: Informatica-platform voor biomedisch onderzoek en samenwerking
Zie voor meer informatie de website van de leverancier

Oxford Text Archive: De University of Oxford Text Archive ontwikkelt, verzamelt, catalogiseert, bewaart en stelt elektronische literaire en taalkundige bronnen ter beschikking
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP DashboardHet SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws

  • No labels