Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Via deze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:
What's Next @ SURFconext 2019
SURFsecureID introduceert nieuw token: OpenMind
Nieuwe release SP Dashboard
Connect @ SURFconext: 4 april a.s.
Key rollover en metadata-migratie goed op weg
Nieuwe diensten via SURFconext

What's Next @ SURFconext 2019

Heb je je nog niet ingeschreven voor What's Next @ SURFconext? Doe dit dan vandaag nog! Volgende week dinsdag 9 april is het zover.

Tijdens deze dag word je bijgepraat over diverse onderwerpen, zoals eduID, OpenID Connect, SURFconext SP Dashboard en ontwikkelingen rond tweefactorauthenticatie en SURFsecureID. Ook komen er verschillende instellingen aan het woord, en is er genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Ontbijtsessie
Net als vorig jaar is er voorafgaand aan het hoofdprogramma een introductie SURFconext voor hen die nog niet zo lang met SURFconext te maken hebben. In een uur praten we je bij over de grote lijnen van SURFconext.

Bekijk het programma en schrijf je in voor What's Next @ SURFconext.

SURFsecureID introduceert nieuw token: OpenMind

Naast SMS, Tiqr en Yubikey is het vanaf vandaag mogelijk om in te loggen met jouw gedachten. SURFsecureID introduceert OpenMind; een nieuw token om de tweede factor af te handelen.

OpenMind is een doorontwikkeling van een eerdere POC die we demonstreerden bij De Wereld Draait Door, 4 jaar geleden. Vodafone heeft hier later een variant op bedacht; autoracen met gedachten. Na uitvoerig onderzoek van SURFnet blijkt echter dat gedachten voor meer geschikt zijn dan alleen het besturen van voertuigen! Iedere persoon blijkt namelijk unieke gedachten te hebben en daarmee is het een prima manier om iemand biometrisch te identificeren. En met deze eigenschap denken wij een fantastische aanvulling te hebben bedacht voor SURFsecureID, de multi-factor authenticatie dienst van SURFnet.

Bekijk de introductiefilm van OpenMind.

Nieuwe release SP Dashboard

Afgelopen week is de nieuwe versie van het SP Dashboard vrijgegeven. Het SP Dashboard stelt dienstleveranciers in staat om zelfstandig SP's te beheren op het SURFconext-platform. De belangrijkste nieuwe features:

  • Het is nu mogelijk om entity's op basis van OpenID Connect te configureren
  • Inzicht in zowel entity's die zich bevinden op de testomgeving, als de productieomgeving van SURFconext
  • Het aansluitproces wordt inzichtelijk weergegeven met behulp van donuts

Naast bovenstaande vernieuwingen zijn er ook op de achtergrond onderdelen aangepast, waardoor support voor het SURFconext team efficiënter wordt. Een voorbeeld hiervan is de koppeling tussen SP Dashboard en het ticketingsysteem.

Kijk voor een overzicht van alle features op onze wiki.
Benieuwd hoe het SP dashboard werkt? Lees hier hoe je toegang krijgt.

Uitfasering staging omgeving

SURFconext kent op dit moment 3 omgevingen: test, staging (ook wel pre-productie of acceptatie genoemd) en productie. Zie hier voor een grafische weergave. Per 1 mei 2019 wordt de staging omgeving uitgefaseerd. Zo houden we alleen de test- en de productieomgeving over. Wij denken dat minder omgevingen leidt tot meer gebruiksgemak en een soepeler verlopend aansluitproces. Voor instellingen die 1 of meerdere IdP's op de staging omgeving heeft, is actie vereist.

Lees voor meer informatie en veel gestelde vragen deze wikipagina.

Connect @ SURFconext op 4 april a.s.

Aankomende donderdag is het zover. Dan vindt een nieuwe editie van Connect @ SURFconext plaats in Utrecht. Heb je een dienst die je wilt aansluiten op SURFconext? Schrijf je dan in via onderstaande link. Tijdens deze hackathon vertellen we je over SURFconext, SAML, OpenID Connect, en helpen je vooral hands-on met het aansluiten van je dienst. Ook leveranciers zijn welkom, dus ben je op dit moment in gesprek met een leverancier, breng hem op de hoogte van dit evenement!

Schrijf je in.

Key rollover en metadata-migratie goed op weg

De al eerder uitgebreid aangekondigde key rollover en metadata-migratie van SURFconext is goed op streek. Een groot percentage van Service Providers heeft de juiste acties ondernomen. Er is echter nog een significant aantal dat moet migreren voor 1 mei, om te voorkomen dat logins stuk zullen gaan na die datum. Het SURFconext-team monitort de staartgroep en notificeert hen dat ze nog actie moeten ondernemen. Ben je afhankelijk van een bepaalde SP? Dan kan het geen kwaad om zelf ook bij jouw contacten na te gaan of ze de migratie op het vizier hebben.

Voor Identity Providers is de wijziging minder kritiek. In de regel is het alleen nodig de metadata-URL in de Identity Provider-software aan te passen.

Nieuwe diensten via SURFconext

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

BBC monitoring: Door toegang tot lokale bronnen en begrip van de media in de wereld, zijn abonnees goed geïnformeerd over ontwikkelingen die voor hen van belang zijn.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard

LibApps: De LibApps van Springshare helpt bibliotheken om kennis te delen, diensten te analyseren en verbinding te maken met gebruikers.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard

Okku binnenklimaat oplossing: Geeft informatie uit Okku binnenklimaat sensoren weer middels een dashboard en smartphone app.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard

  • No labels