Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Een eduID is een account voor gebruikers binnen onderwijs en onderzoek in Nederland. Het is van jou, en bestaat onafhankelijk van een onderwijsinstelling. Je kunt eduID gebruiken om in te loggen op diverse diensten aangesloten op SURFconext.

Table of Contents

Hoe maak je een eduID account aan?

Als je instelling niet verbonden is met SURFconext kun je met een eduID toch via SURFconext als gast inloggen bij diverse diensten.

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk of klik op de melding dat eduID beschikbaar is als alterrnatief).

2. Als je nog geen eduID hebt aangemaakt, klik dan bovenaan op 'Vraag het aan!'

3. Vul je e-mail adres, je voornaam en je achternaam in, en lees de gebruiksvoorwaarden goed door. Vink het vinkje 'Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden' aan indien je akkoord bent en klik daarna op 'Vraag je eduID aan'.

Warning

Let op: gebruik je eduID om in te loggen op Mijn SURFmarket? Vul hier dan het e-mail adres van je instelling in, niet je privé e-mail adres!

4. Gelukt! Je krijgt nu een bevestigingsmail in je mailbox. De verificatie-email kan in je spam terechtkomen, dus check je spammapje als de mail niet binnen enkele minuten in je inbox verschijnt.

5. Klik in de e-mail op 'Nu bevestigen' om je eduID account aan te maken. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je nu klaar! Je eduID is aangemaakt en je wordt doorgestuurd naar de dienst waar je naar op weg was.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode.

Hoe log je in op een dienst met eduID?

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

2. Vul het e-mail adres in dat je gebruikt hebt bij de registratie voor eduID. Klik daarna op 'Verstuur magic link'.

3. Gelukt! Je hebt binnen enkele seconden een e-mail met een magic link. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

4. Klik op de blauwe knop om in te loggen op de dienst. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je hierna klaar! Je bent ingelogd.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode. Zodra je die hebt ingevuld ben je klaar; je bent ingelogd op de dienst.

Hoe koppel je het account van je instelling aan eduID?

Sommige diensten, zoals edubadges, vereisen dat je je eduID koppelt met het account van je (onderwijs)instelling. Door dit te doen kan de dienst zeker weten dat badges aan de juiste gebruikers worden uitgedeeld.

Als het nodig is om je eduID te koppelen met het account van je instelling dan zal eduID daar vanzelf om vragen. Je hoeft het dus niet van tevoren alvast te doen, al kan dat wel. Hieronder leggen we uit welke stappen je moet doorlopen.

1. Ga naar Mijn eduID en klik op 'Koppelingen'. Als je al een keer een account hebt gekoppeld dan zie je hier de naam van de gekoppelde instelling staan; als dat niet zo is zie je het onderstaande scherm.

2. Klik op 'Nieuwe instelling koppelen'. Lees de uitleg en klik vervolgens op 'Doorgaan'. Kies in het scherm wat je hierna ziet welke instelling je wilt koppelen.

3. Log in bij je instelling. Zodra dit is gelukt kom je weer terug in eduID; het account van je instelling is dan gekoppeld. Je kunt via Mijn eduID precies zien welke gegevens eduID van jouw instelling heeft ontvangen, wanneer de koppeling is gelegd en wanneer deze weer verloopt. Ook kun je de koppeling weer verwijderen.

Hoe kun je je eduID opzeggen/verwijderen?

Als je eduID niet meer gebruikt en je wilt het account graag opzeggen/verwijderen, ga dan naar https://mijn.eduid.nl. Kies aan de linkerkant voor 'Account'; je kunt hier je eduID verwijderen.

Let op: denk goed na over de gevolgen van het verwijderen van je eduID! Het kan zijn dat je toegang tot bepaalde diensten verliest en niet meer kan herstellen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Include Page
FAQ eduID
FAQ eduID