Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Reverted from v. 30

Je kunt SURFconext ook gebruiken om samenwerken binnen en buiten je organisatie te vergemakkelijken. Ten eerste kunnen verschillende instellingen die gekoppeld zijn aan SURFconext, samen toegang hebben tot één dienst. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een andere instelling toegang te geven tot jouw instellingportaal. Of je kan met meerdere instellingen één samenwerkingsomgeving opzetten, waarna alle deelnemende instellingen via SURFconext toegang kunnen krijgen.

SURFconext biedt ook een oplossing voor gastgebruik. Soms moet iemand die zelf niet studeert aan, of in dienst is van, een instelling toegang krijgen tot een dienst. Je kunt hier als instelling op verschillende manieren mee omgaan, bijvoorbeeld door een gastaccount vanuit het Identity Managementsysteem van jouw instelling uit te delen, of door gebruik te maken van de oplossing van SURFconext.

Daarnaast kan SURFconext  SURFconext kan namelijk ook onderscheid maken in groepen gebruikers (naast individuele gebruikers). Je hoeft dan niet elke keer per dienst wijzigingen aan te brengen als de samenstelling van de groep verandert. Een groot voordeel hiervan is ook dat je de toegang tot diensten en het delen van bijvoorbeeld bestanden aan een groep kunt toekennen in plaats van aan een individuele gebruiker.

SURFconext zorgt voor centraal groepsmanagement, wat betekent dat je op 1 plek de samenstelling van de groep kunt beheren. Aanpassingen die je voor de groep doorvoert, hebben direct invloed op alle diensten waartoe de groep toegang heeft. Het is zelfs mogelijk om het beheer van groepen bij je organisatie zelf te doen!

Table of Contents

Gastgebruik in SURFconext via Onegini

SURFconext biedt als oplossing voor gastgebruik Onegini aan. Gebruikers maken een gastaccount aan door via de website van Onegini in te loggen met een social account (Facebook, Twitter, LinkedIn, Google) of door een lokaal account aan te maken. Vervolgens kunnen zij Onegini gebruiken om in te loggen bij diensten die dat toestaan.

Op deze pagina vind je een uitleg over het aanmaken van een Onegini gastaccount.

Soorten groepen

Er zijn verschillende soorten groepen. Grofweg kun je het volgende onderscheid maken:

  • structurele groepen
  • ad-hoc-groepen/-samenwerkingsverbanden

Een structurele groep kan bijvoorbeeld zijn: 'alle medewerkers van een bepaalde faculteit'. Structureel betekent dan niet dat de samenstelling van de groep structureel hetzelfde is, maar wel dat de groep zelf structureel bestaat.

...

Als je deze functionaliteit wilt gebruiken, moet je een extra koppeling maken tussen je huidige systemen en SURFconext. Zie hiervoor de pagina Buiten SURFconext beheerde groepen Externe group providers.

Als je groepen die je zelf beheert, wilt aanbieden aan SURFconext, vereist dat vaak maatwerk. Wij denken graag met je mee en willen je graag helpen bij het implementeren hiervan. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@surfconext.nl.

...

Iedere gebruiker van SURFconext, behalve een gastgebruiker, kan zelf groepen aanmaken. Op de pagina Binnen SURFconext beheerde groepenTeams lees je hoe deze tool werkt.

...

Internationaal samenwerken

In het hoger onderwijs en onderzoek bestaan veel samenwerkingsverbanden waarin mensen uit verschillende organisaties landen samenwerken. Zij zijn zelf echter geen organisatie in het hoger onderwijs of onderzoek volgens de definitie van SURFnet. Veel gebruikers in deze samenwerkingsverbanden zijn ook medewerker van een universiteit, hogeschool of andere organisatie. Denk aan een bio-informaticaonderzoeker bij de Universiteit Utrecht die ook deelneemt in het Netherlands Bio-Informatics Centre (NBIC), of de Nederlandse Vereniging voor Archeologen (NVvA), waarin alle Nederlandse archeologen (zowel beroepsmatig als studenten) zijn vertegenwoordigd. In de context van SURFconext noemen we dit 'samenwerkingsorganisaties'. Lees hier meer over op de pagina Samenwerkingsorganisaties.

Voorbeelden

Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC)

Het NBIC is een samenwerkingsorganisatie op het gebied van bio informatica. Tot de leden van het NBIC behoren personen uit de academische wereld, maar ook uit het bedrijfsleven. Vooral voor die laatste groep biedt het NBIC in combinatie met SURFconext een grote uitkomst. Het NBIC treedt op als Identity Provider, en voorziet degenen die geen toegang hebben tot SURFconext, van een identiteit. Deze identiteiten worden gegroepeerd met identiteiten die al toegang hebben tot SURFconext (namelijk personen uit de academische wereld), en samen vormen zij de gebruikers van de Identity Provider NBIC.

LIGO Scientific Collaboration (LSG)

Samenwerking beperkt zich niet tot onze landsgrenzen. Samenwerkingsverbanden zijn ook gangbaar op internationaal niveau. Een voorbeeld hiervan is het LIGO Scientific Collaboration (LSC). LSG heeft een aantal waarnemingscentra geplaatst, onder andere in Amerika en Duitsland. Het LSC is verantwoordelijk voor het analyseren van deze data. In het LSC zitten meer dan 800 wetenschappers van tientallen organisaties uit 13 landen over de hele wereld. Doordat SURFconext is verbonden met gelijksoortige systemen in andere landen wordt het mogelijk om, ook voor een internationale organisatie als LSC, bijvoorbeeld onderling documenten en bestanden te delen.

Een samenwerkingsorganisatie kun je op verschillende manier definiëren; bijvoorbeeld binnen SURFconext (door SURFconext-teams te gebruiken). Maar je kunt ook een combinatie maken tussen verschillende 'extern beheerde groepen', of zelfs een combinatie van een of meerdere extern beheerde groepen en SURFconext-teams. Op de pagina Samenwerkingsorganisaties lees je meer over dit type samenwerkingsverbanden.

...

Veel van deze landen hebben ook een eigen federatie (zoals SURFconext). Om samenwerking op internationaal niveau te faciliteren, zijn de meeste onderwijs- en onderzoeksfederaties aangesloten op eduGAIN. Voor jouw instelling betekent dit dat je zonder technische aanpassingen, ook gebruik kunt maken van diensten uit de wereldwijde onderwijs- en onderzoekssector. Lees hier meer over internationaal samenwerken via eduGAIN.

Tip

Zie ook best practices Internationaal samenwerken