Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Als je SURFwireless afneemt, komen we bij je langs voor een site survey. Dit is een uitgebreide meting op je locatie, die de basis vormt voor het nieuwe wifinetwerk van SURFwireless. De site survey wordt in overleg met je instelling uitgevoerd en bezorgt weinig overlast.

Basis voor inrichting van SURFwireless

De site survey vormt de basis voor de inrichting van SURFwireless bij je instelling. De survey Dit geeft inzicht in de benodigde hardwarecomponenten en in de optimale locatie voor die componenten. Ook eventuele storende signalen die de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden, komen in de survey boven water.

Weinig overlast

SURFnet werkt voor deze site surveys samen met innovatiepartner Wentzo. Wentzo heeft veel ervaring met het inmeten en realiseren van complexe netwerken. Het inmeten gebeurt op afspraak en levert weinig overlast op voor lopende onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Per ruimte hebben we slechts enkele minuten nodig. Een koffiepauze tijdens een college biedt bijvoorbeeld al voldoende tijd een in gebruik zijnde collegezaal te meten.

Voorbereidingen

 • Concept technisch ontwerp 
  Op basis van plattegronden van de locatie, het huidige wifi-ontwerp en het aantal gebruikers van de locatie wordt eerst een concept technisch ontwerp gemaakt.
   
 • Afspraak
  Onze projectmanager maakt We maken daarna een afspraak met je voor de site survey op locatie.  
   
 • Toegang tot alle ruimtes
  Op de afgesproken datum komen 1 of 2 Wentzo-engineers we langs bij je instelling. Het is noodzakelijk dat er tijdens deze afspraak minimaal 1 vertegenwoordiger van je instelling aanwezig is die de onze engineers toegang kan geven tot alle lokalen, kantoren en patch- en opslagruimtes. Per ruimte hebben de engineers slechts enkele minuten nodig. Een koffiepauze tijdens een college biedt bijvoorbeeld al voldoende tijd een in gebruik zijnde collegezaal te meten.

De meting op locatie

Aanvraagformulier en plattegronden doornemen

De Wentzo-Onze engineer heeft het ingevulde aanvraagformulier en de digitale plattegronden bij zich. Deze neemt hij kort met je door, zodat je zeker weet dat de juiste meting plaatsvindt en alle relevante ruimtes meegenomen worden. 

Toekomstige installatie nabootsen

De Wentzo-Onze engineer heeft tevens een statief bij zich waarmee hij een gedeelte van de meting doet. Aan dit statief is een zender gekoppeld waarmee hij op enkele verdiepingen de toekomstige installatie nabootst. Zo kan hij het hele gebouw in kaart brengen. De engineer vraagt We vragen voor het betreden van de ruimte of deze op dat moment in gebruik is.

Dempingswaarden meten

De Wentzo-engineer meet We meten de dempingswaarden van het signaal door heel de locatie. Is er bijvoorbeeld veel glas of is een gedeelte later aangebouwd? Dan heeft dit gevolgen voor de demping. De vertegenwoordiger van je instelling kan dergelijke speciale gebieden aanwijzen tijdens de site survey. 

Spectrumanalyse doen

De engineer doet We doen ook een spectrumanalyse: hij brengt daarmee hiermee brengen we in kaart hoe ‘schoon' het radiospectrum (2,4 GHz en 5 GHz) is. Hierdoor worden de gewenste performance en stabiliteit van het toekomstige netwerk gewaarborgd. Ook brengen we hiermee mogelijke storingsbronnen in beeld. Bijvoorbeeld magnetrons kunnen ruis veroorzaken op kanalen die de access points gebruiken voor communicatie met de devices van gebruikers.

...

Op basis van alle gemeten resultaten stelt Wentzo het stellen we het rapport van de site survey rapport op, met daarin nauwkeurige meetgegevens en heldere conclusies. Je ontvangt dit rapport samen met uitgebreide instructies voor het plaatsen van de access points.