Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Met eduID kunnen gebruikers die diensten via SURFconext willen gebruiken maar geen account hebben van een instelling die is aangesloten op SURFconext, toch via SURFconext inloggen.

Table of Contents

...

Een eduID is een account voor gebruikers binnen onderwijs en onderzoek in Nederland. Het is van jou, en bestaat onafhankelijk van een onderwijsinstelling. Je kunt eduID gebruiken om in te loggen op diverse diensten aangesloten op SURFconext.

Table of Contents

Een eduID aanmaken

Als je instelling niet verbonden is met SURFconext kun je met een eduID toch via SURFconext als gast inloggen bij diverse diensten.

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk of klik op de melding dat eduID beschikbaar is als alterrnatief).

Image RemovedImage Added

2. Als je nog geen eduID hebt aangemaakt, klik dan onderaan bovenaan op 'Vraag een nieuw eduID het aan!'

Image RemovedImage Added

3. Vul je e-mail adres, je voornaam en je achternaam in, en lees de gebruiksvoorwaarden goed door. Vink het vinkje 'Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden' aan indien je akkoord bent en klik daarna op 'Vraag je eduID aan'.

Warning

Let op: gebruik je eduID om in te loggen op Mijn SURFmarket? Vul hier dan het e-mail adres van je instelling in, niet je privé e-mail adres!

Image RemovedImage Added

4. Gelukt! Je krijgt nu een bevestigingsmail in je mailbox. De verificatie-email komt soms kan in je spamfilter terechtspam terechtkomen, dus controleer bij afwezigheid van check je spammapje als de mail ook je spammap even.Image RemovedImage Removedniet binnen enkele minuten in je inbox verschijnt.

Image AddedImage Added

5. Klik in de e-mail op 'Verifieer deze email'; je eduID is succesvol aangemaakt. Klik op de blauwe knop om door te gaan Nu bevestigen' om je eduID account aan te maken. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je nu klaar! Je eduID is aangemaakt en je wordt doorgestuurd naar de dienst waar je naar op weg was.

...

Image Added

Als de browser waarin de link uit de

...

Image Removed

...

e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode.

Image AddedImage AddedImage Added

Inloggen op een dienst met eduID

...

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

Image RemovedImage Added

2. Vul het e-mail adres in dat je gebruikt hebt bij de registratie voor eduID. Klik daarna op 'Verstuur magic link'.

Image RemovedImage Added

3. Gelukt! Je hebt binnen enkele seconden een e-mail met een magic link. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

Image RemovedImage RemovedImage AddedImage Added

4. Klik op de blauwe knop in de e-mail om in te loggen . Je wordt meteen doorgestuurd naar de dienst waar je vandaan kwam!

Image Removed

...

op de dienst. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je hierna klaar! Je bent ingelogd.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode. Zodra je die hebt ingevuld ben je klaar; je bent ingelogd op de dienst.

Image AddedImage AddedImage Added

Informatie binnen eduID verifiëren met een ander account

Sommige diensten, zoals edubadges, vereisen dat je je eduID koppelt met het account van je (onderwijs)instelling. Door dit te doen kan de dienst zeker weten dat badges aan de juiste gebruikers worden uitgedeeld.

...

1. Ga naar Mijn eduID en klik op 'Koppelingen'. Als je al een keer een account hebt gekoppeld dan zie je hier de naam van de gekoppelde instelling staan; als dat niet zo is zie je het onderstaande scherm.Image RemovedPersoonlijke info'.

Image Added

2. Klik op 'Nieuwe instelling koppelen'. een van de 'Verifieer' or 'Bewijs' knoppen. Het maakt niet uit op welke. Lees de uitleg en klik vervolgens op 'Doorgaan'. Kies in het scherm wat je hierna ziet welke instelling je wilt koppelen.

Image RemovedImage Added

3. Log in bij je instelling. Zodra dit is gelukt kom je weer terug in eduID; het account van je instelling is dan gekoppeld. Je kunt via Mijn eduID precies zien welke gegevens eduID van jouw instelling heeft ontvangen, wanneer de koppeling is gelegd en wanneer deze weer verloopt. Ook kun je de koppeling weer verwijderen.

...

Je eduID opzeggen/verwijderen

...

Als je eduID niet meer gebruikt en je wilt het account graag opzeggen/verwijderen, ga dan naar https://mijn.eduid.nl. Kies aan de linkerkant voor 'Account'; je kunt hier je eduID verwijderen.

Let op: denk goed na over de gevolgen van het verwijderen van je eduID! Het kan zijn dat je toegang tot bepaalde diensten verliest en niet meer kan herstellen.

Image Removed

Ik heb nog een (oud) Onegini-account en wil die graag overzetten naar eduID

Migreren van Onegini naar eduID is sinds 1 oktober 2020 niet meer mogelijk. Je kunt in plaats daarvan een nieuw eduID-account aanmaken, bijvoorbeeld met hetzelfde e-mail adres als je oude Onegini-account.

Ben je hierna je oude toegangsrechten kwijt? Neem contact op met de dienst waar je gebruik van maakt om dit recht te zetten.Image Added

Veelgestelde vragen (FAQ)

...