Page tree

Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

SURFnet8: het einde van de migratie is in zicht!

Terugblik: improviseren en flexibel blijven

In oktober kreeg het SURFnet8-projectteam een goede oefening in omgaan met verandering. Lange levertijden van apparatuur, verplicht thuisblijven bij een gewone verkoudheid en langer thuisblijven bij een positieve coronatest van jezelf of gezinsleden; ze hadden een duidelijk effect op de planning. Ons oorspronkelijke plan was goed doordacht en ook efficiënt qua logistiek: vanaf eind september regio voor regio migreren. In oktober moesten we dit plan helaas helemaal overhoopgooien.

Er is gelukkig ook goed nieuws: ondanks alle verhinderingen verloren we relatief weinig tijd. We zitten nog steeds op schema om de SURFnet8-migratie af te ronden in 2020. Sterker nog, oktober was een recordmaand met 34 gemigreerde access locaties, 24 internetaansluitingen en 56 lichtpaden. In Limburg faseerden we deze zomer het SURFnet7-netwerk al uit, en nu hebben we Zeeland, Brabant en Groningen ook helemaal opgeruimd. Ook in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Delft, Arnhem, Nijmegen en Enschede hebben we alle services inmiddels gemigreerd.

Image Modified

Vooruitblik: na 3 jaar hard werken zijn we er bijna!

Volgens de planning ronden we in november het hele project af, onder 2 voorwaarden: we hebben verder geen last van aangescherpte coronamaatregelen en alle instellingen kunnen in deze drukke periode meewerken aan onze planning. In de realiteit schuiven een aantal klussen vast nog door naar december, maar geen grote, naar verwachting. Ons doel om het hele SURFnet7-netwerk voor 31 december van dit jaar uit te zetten, blijft staan.

In november bouwen we in ieder geval de laatste 2 metro locaties in Lelystad en bij de VU in Amsterdam. In de eerste week van november krijgen we weer nieuwe apparatuur; we kunnen dan aan de slag met de overgebleven 50 access locaties. In Leeuwarden (9 locaties), Leiden (7) en Amsterdam (15) moet nog het meeste werk gebeuren. Zit je nog op het SURFnet7-netwerk in één van deze steden? We nemen dan op korte termijn contact met je op. Als sluitstuk van het SURFnet8-project ruimen we onze 2 core locaties in Amsterdam op. Na bijna 3 jaar opbouwen en migreren lijkt het einde van dit project eindelijk in zicht!