Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Met eduID moet maken we inloggen op (online) diensten zo eenvoudig en veilig mogelijk zijn. We bieden daarom verschillende inlogopties manieren van inloggen aan, zodat er altijd iets bijzit wat je fijn vindt om te gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je met eduID kunt gebruiken icm. inloggen via een beveiligingssleutel.

Wat is een beveiligingssleutel?

Een beveiligingssleutel is een hardwarematig los of ingebouwd apparaat die dat strikt persoonlijk van jou is, waarmee je kunt bewijzen dat jij de rechtmatige gebruiker van je eduID-account bent. Het vervangt dus een wachtwoord, waarmee je feitelijk hetzelfde doet.

Er zijn verschillende soorten beveiligingssleutels, bijvoorbeeld losse sleutels die je met USB, NFC of bluetooth koppelt aan je apparaat (computer, laptop of smartphone). Daarnaast hebben steeds meer apparaten een beveiligingssleutel ingebouwd: , of een  ingebouwde beveiligingssleutel - denk hierbij aan een vingerafdsrukscanner of gezichtsherkenning.

Hoe werkt het?

Voordat je een beveiligingssleutel kunt gebruiken om mee in te loggen, moet je deze eerst aan je Je moet eerst de beveiligingssleutel koppelen aan je eigen eduID-account koppelen. Door dit te doen 'Hiermee bewijs ' je dat de beveiligingssleutel die je wilt gebruiken, van jou is en bij jouw account voortaan ook kunt gebruiken met deze beveiligingssleutelhoort. Raak deze sleutel dus niet kwijt en leen deze niet aan anderen uit!

Sommige beveiligingssleutels kun je op meerdere apparaten tegelijk gebruiken (losse sleutels, zoals een Yubikey); . Anderen, zoals een ingebouwde sensor (vingerafdruk, gezichtsherkenning) is doorgaans zijn gekoppeld aan een specifiek apparaat en een specifieke browser. Oftewel, als je TouchID van je MacBook koppelt aan eduID via Chrome, dan is deze niet gelijk direct bruikbaar in Safari op diezelfde MacBook. Je zult dan opnieuw (in Safari) de sleutel beveiligingssleutel aan eduID moeten koppelen.

Hoe voeg ik een beveiligingssleutel toe aan mijn eduID-account?

1. Ga naar Mijn eduID en log in op de gebruikelijke manier (met een Magische Link of een wachtwoord, indien je die hebt ingesteld).

...

4. Klik op 'Start' om de sleutel toe te voegen. Hierna opent een scherm dat per browser verschilt, volg dus de instructies van je browser.

...

5. Klaar! Je beeligingssleutel is aan je eduID-account toegevoegd. Je kunt vanaf nu inloggen met een beveiligingssleutel.

Hoe kan ik inloggen met een beveiligingssleutel?

Nadat je een beveiligingssleutel hebt toegevoegd aan je eduID-account kun je deze gebruiken om mee in te loggen. Dat werkt als volgt.

...

3. Vul het e-mailadres wat bij je eduID-account hoort in en klik op 'Login met beveiligingssleutel'. Het scherm dat je hierna ziet verschilt per browser; , volg dus de instructies van je browser.

...

4. Klaar! Je bent ingelogd met je eduID-account , via een beveiligingssleutel.