Welkom terug! Ook het nieuwe schooljaar houden we jullie weer maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:

  1. Opnieuw record SURFconext
  2. Webinar 'Een veilige IdP, een veilig idee' op 25 september
  3. Best practice: SURFconext maakt gastgebruik mogelijk voor VU en VUmc
  4. Hackathon: sluit je dienst aan op SURFconext
  5. Blogpost en oproep meedenken rolling updates
  6. Nieuwe versie SURFconext IdP Dashboard
  7. Toevoegen attribuut eduPersonScopedAffiliation
  8. Best practice: Toegang tot nieuwe diensten hoeft niet altijd lang te duren
  9. Uitfaseren Connect-omgeving per 1 november
  10. Poster over gebruik van apps in het onderwijs & de AVG
  11. Nieuwe diensten

Opnieuw record SURFconext

In de eerste week van het nieuwe collegejaar heeft SURFconext traditiegetrouw een nieuw record gehaald. Afgelopen week werd ruim 3,6 miljoen maal ingelogd met SURFconext. Dit is een stijging van ruim 38 procent ten opzichte van de vorige recordweek, in september 2017.

Lees het volledige nieuwsbericht op de SURF-website.

Webinar 'Een veilige IdP, een veilig idee' op 25 september

Als identityprovider kun je de veiligheid van jouw gebruikers en van héél SURFconext versterken met een sterk loginscherm, een strak toekenningsbeleid voor accounts en goede voorbereiding op beveiligingsincidenten. Tijdens het webinar ‘Een veilige IdP, een veilig idee’ op 25 september hoor je wat je precies kunt doen en waarom dat belangrijk is.

Dit najaar houden we elke maand een webinar. Zet dus vast de data 25 september, 23 oktober, 20 november en 18 december in je agenda, telkens om 12.30 uur. Het meest actuele webinar vind je op www.surf.nl/webinar.

Best practice: SURFconext maakt gastgebruik mogelijk voor VU en VUmc

VU en VUmc gebruiken verschillende onderdelen van SURFconext (SURFconext Teams, SURFconext Autorisatieregels, om gastgebruik veilig en goed te regelen. Lees in deze best practice de ervaringen van de VU, VUmc en het wereldwijde bibliotheeksamenwerkingsverband OCLC.

Hackathon: sluit je dienst aan op SURFconext

Heb je een dienst die je wilt aansluiten op SURFconext? Kom dan op 18 oktober 2018 naar de tweede Connect @ SURFconext. Tijdens deze workshop/hackathon vertellen we je over SURFconext, SAML, OpenID Connect, en helpen je vooral hands-on met het aansluiten van je dienst. Ook leveranciers zijn welkom, dus ben je op dit moment in gesprek met een leverancier, breng hem op de hoogte van dit evenement!

Bekijk het volledige programma.

Meld je direct aan.

Blogpost en oproep meedenken rolling updates

Er is geen manier om vooraf volledig te controleren of een SURFconext-update voor ál onze gebruikers goed uitpakt. Daarom gaan we voortaan geleidelijk updaten, zodat eventuele problemen beheersbaar blijven en oude software nooit in z’n geheel teruggezet hoeft te worden. Hoe werken deze ‘rolling updates’ en welke problemen lossen ze precies op? Lees de volledige blogpost.

Input gevraagd!
We hebben nog een aantal vragen die we graag samen met jullie willen beantwoorden. Wat is bijvoorbeeld het beste moment om een rolling update uit te voeren? Hoe lang moet een rolling update duren? Hoe zorg ik dat mijn supportdesk op de hoogte is? Ben jij een ICT-manager, servicemanager of supportdeskmedewerker en wil je met ons meedenken over hoe het rolling-updateproces er uit zou kunnen zien? Stuur een mail naar femke.morsch@surfnet.nl.

Nieuwe versie SURFconext IdP-dashboard

Op 7 september is een nieuwe versie van het SURFconext IdP-dashboard uitgerold. Meest opvallende wijzigingen:

  • Op het startscherm zie je nu de statistieken.
  • De pagina met diensten toont sneller.
  • Je kunt meer informatie beheren onder Mijn Instelling (o.a. verzoeken om een dienst naar productie te verplaatsen).
  • Er is nu meer informatie over attribuutmanipulatie.
  • Sommige items hebben nu tooltips.

Feedback is zoals altijd welkom via support@surfconext.nl!

Toevoegen attribuut eduPersonScopedAffiliation

Voor het doorgeven van de rol van een gebruiker binnen de instelling (student, medewerker...) gebruiken we binnen SURFconext standaard het attribuut eduPersonAffiliation. En dat blijft ook zo. Internationaal wordt echter het vergelijkbare attribuut eduPersonScopedAffiliation meer gebruikt, dat als waarde heeft '<eduPersonAffiliation>@<schacHomeOrganization>' bijvoorbeeld 'employee@uniharderwijk.nl'.

We merken dat het ontbreken van eduPersonScopedAffiliation leidt tot incompatibiliteit met verschillende internationale serviceproviders, onder andere voor diensten die relevant zijn voor onderzoekers. Daarom vragen we al onze identityproviders om ook dit attribuut te gaan voeren, naast eduPersonAffiliation. Omdat de onderliggende gegevens al beschikbaar zijn in de IdP en het slechts een ander formaat is, zou dit
een kleine wijziging moeten zijn voor de meeste instellingen.

Meer details en een handleiding voor veel voorkomende producten.

Best practice: Toegang tot nieuwe diensten hoeft niet altijd lang te duren

Veel onderzoekers hebben er last van: het duurt lang om specifieke, beperkt gebruikte onderzoeksdiensten beschikbaar te krijgen via SURFconext. De Universiteit Utrecht lost dit probleem op door voor zulke diensten de verantwoordelijkheden voor de controle te verdelen en een versimpeld proces uit te voeren met alleen enkele basischecks.

Lees hoe de UU dit aanpakte.

Uitfaseren Connect-omgeving per 1 november

Om het technische aansluitproces zo helder mogelijk te maken, denken we na over het aantal SURFconext-omgevingen en de naamgeving ervan. Omdat testen van nieuwe SP’s nu gebeurt op de Test-omgeving van SURFconext en niet meer op de Connect-omgeving, gaan we de laatste alvast uitfaseren. Per 1 november verdwijnt deze omgeving. Contactpersonen van een geregistreerde IdP of SP op deze omgeving krijgen de komende periode bericht.

Poster over gebruik van apps in het onderwijs & de AVG

We zagen deze leuke poster van Leerling2020 om docenten bewust te maken van de AVG. De poster is gericht op het voortgezet onderwijs, maar zeker ook geschikt voor mbo en ho. Natuurlijk ontbreekt bij stap 4 de mogelijkheid om in te loggen met het instellingsaccount.

Nieuwe diensten via SURFconext

Een greep uit de diensten die afgelopen zomer zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

Petear: Petear is een oplossing om digitaal effectief en efficiënt te vergaderen. Petear heeft pakketten op maat.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard. 

Academic Publishers: Publicaties van Brill zijn gefocust op geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, internationaal recht en geselecteerde onderzoeksvelden.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard.

MijnPortfolio: MijnPortfolio.nl is ontwikkeld om actieve ondersteuning te kunnen bieden aan onderwijs, bedrijfsleven en arbeidsmarkt bij onder meer het bouwen van ePortfolio's, portfoliobeoordelen, peer feedback en ontwikkelingsgerichte trajecten, arbeidsmarktmobiliteit en andere toepassingen.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard.

Labbuddy: LabBuddy helpt docenten hun laboratoriumonderwijs te verbeteren. De tool zorgt ervoor dat studenten voorbereid aan hun practicum beginnen, ondersteunt het opdoen van academische vaardigheden en helpt studenten om gefocust bezig te zijn.
Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard.

  • No labels