Via deze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom SURFconext. Denk hierbij aan nieuwe releases van het platform, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

In dit nummer:

  1. Nieuwe diensten makkelijker op SURFconext
  2. Seminar aan de slag met bewerkersovereenkomsten (2)
  3. SURFnet visie op IAA: transitie naar gebruiker centraal
  4. Nieuwe functionaliteit SURFconext Sterke Authenticatie
  5. Bijeenkomst SURFconext Sterke Authenticatie
  6. SURFconext: ook voor mobiele apps en andere non-web diensten
  7. Pluggable Authentication Modules (PAM) gebruiken om non-web resources federatief te ontsluiten
  8. TU Delft logt met SURFconext in op Studentenapp
  9. Nieuw aangesloten diensten
  10. Nieuwe eduGAIN-leden

Nieuwe diensten makkelijker op SURFconext

De audit-eis leidde afgelopen maanden vaak tot erg lang lopende of zelfs afgebroken aanvragen voor SURFconext-aansluitingen. Mogelijk heeft jouw instelling dat ook ondervonden. SURF hanteerde de audit-eis op verzoek van instellingen. Omdat zij bewerkersovereenkomsten met leveranciers moeten afsluiten, en daarin ook afspraken maken over toezicht en eventueel audits, kan de audit-eis uit de aansluitovereenkomst. Dat betekent dat we diensten veel sneller kunnen aansluiten.

Heeft jouw instelling dus diensten die je via SURFconext wil gebruiken: informeer dan de leverancier dat voor aansluiten op SURFconext de audit-eis is vervallen. Daarbij moet je je uiteraard wel afvragen of en zo ja welke audit-afspraken jouw instelling maakt in de bewerkersovereenkomsten.

Lees meer over de verandering.

Seminar aan de slag met bewerkersovereenkomsten (2)

Op 22 maart organiseert SURFmarket wederom een seminar over bewerkersovereenkomsten. Vanwege het succes van de editie op 23 januari, is besloten om een tweede bijeenkomst te organiseren.

Bewerkersovereenkomsten zijn van groot belang voor alle diensten die je instelling gebruikt. Tijdens dit seminar hoor je wanneer je ze moet maken, waarom, wie ze met wie afsluit, hoe het zit met boetes, hoe andere instellingen het doen, enzovoort.

Informeer je collega en houd de dag alvast vrij in je agenda. Meer informatie en direct aanmelden.

Lees voor meer achtergrond de blogpost "Hoe verder met bewerkersovereenkomsten – the story continues".

SURFnet visie op IAA: transitie naar gebruiker centraal

In 2016 heeft SURFnet zijn visie op het gebied van identificatie, authenticatie en autorisatie (IAA) opgesteld. In de blogpost "SURFnet visie op IAA: transitie naar gebruiker centraal" beschrijven we de ontwikkelingen die hiertoe aanleiding gaven, de uitgangspunten van het visiedocument en de eerste reacties uit het werkveld.

Lees de blog voor het uitgebreide verhaal.

Nieuwe functionaliteit SURFconext Sterke Authenticatie

Vanaf vandaag is het mogelijk voor een instelling om in het registratieportaal van SURFconext Sterke Authenticatie te kiezen welke typen middelen (sms, tiqr, yubikey) worden getoond aan de gebruiker. Zo kan een instelling kiezen om bijvoorbeeld géén sms als tweede factor middel te gebruiken. Deze mogelijkheid wordt door SURFnet op verzoek van de instelling geconfigureerd.

Bijeenkomst over SURFconext Sterke Authenticatie

Op 30 maart is er een bijeenkomst over SURFconext Sterke Authenticatie, bedoeld voor de huidige (aankomende) gebruikers en geïnteresseerden. Onderwerpen zijn:

  • Toelichting op nieuwe functionaliteit in de afgelopen releases
  • Updates over innovatieactiviteiten van SURFconext Sterke Authenticatie, o.a. biometrie en een ADFS-plugin
  • Bespreking van de functionaliteit op de backlog en het prioriteren ervan
  • Uitwisseling van ervaringen

Inschrijven voor deze bijeenkomst.

SURFconext: ook voor mobiele apps en andere non-web diensten

Veel mensen kennen SURFconext als een makkelijke en veilige manier om toegang tot web-based services te krijgen. Echter, niet alle diensten zijn via een webbrowser te gebruiken. Zo maken steeds meer mensen gebruik van mobiele apps en is het gebruik van de command line (bijvoorbeeld voor SSH) bij onderzoekers nog vrij gangbaar. Wat kan SURFconext in zulke gevallen betekenen?

Lees de blogpost "SURFconext: ook voor mobiele apps en andere non-web diensten" om hier meer over te weten te komen.

Pluggable Authentication Modules (PAM) gebruiken om non-web resources federatief te ontsluiten

Steeds meer instellingen werken (internationaal) samen en gebruiken op afstand elkaars (soms schaarse of kostbare) resources. Bij het toegangsbeheer komt veel kijken: de identiteit verifiëren, een account aanmaken, het account op tijd weer verlengen of intrekken. Bij groei van het aantal gebruikers neemt dat steeds meer tijd in beslag. In een innovatieproject kijkt SURFnet momenteel hoe Linux PAM (Pluggable Authentication Modules) te gebruiken is om non-web resources federatief, bijvoorbeeld via SURFconext, te ontsluiten en zo toegang makkelijker en veiliger te maken.

Lees er meer over in de blogpost "The challenges of accessing non-web based shared resources".

TU Delft logt met SURFconext in op Studentenapp

Een aantal onderwijsinstellingen wil SURFconext inzetten om studenten veilig te laten inloggen op een native app. Daarom ontwikkelde SURFnet een SDK (software development kit) die het makkelijker maakt om de SURFconext-autorisatie en -authenticatie in een app in te bouwen. De TU Delft heeft de primeur met de Studentenapp.

Lees de blogpost "Veilig inloggen vanuit apps via SURFconext" voor het hele verhaal.

Nieuw aangesloten diensten

Onderstaande dienst kan worden aangevraagd via het SURFconext Dashboard. In de meeste gevallen is een licentie bij de leverancier benodigd:

TrainTool: via TrainTool kun je onbeperkt online communicatievaardigheden trainen om je mobiel, tablet of pc.
Ga naar het SURFconext Dashboard om de dienst te activeren.

Nieuwe eduGAIN-leden

Afgelopen periode zijn de Zuid-Afrikaanse federatie SAFIRE en de Indiase federatie INFED er twee federaties opgenomen in de eduGAIN-interfederatie. Er zijn nu meer dan 40 federaties aangesloten bij eduGAIN. eduGAIN verbindt federaties wereldwijd met elkaar. Hiermee wordt toegang tot content, diensten en andere online hulpmiddelen van andere federaties toegankelijk. Zie voor meer informatie de eduGAIN-wiki.

Werkt jouw instelling samen met SAFIRE of INFED en wil je de mogelijkheden verkennen die eduGAIN biedt? Laat het weten via support@surfconext.nl



Het SURFconext Team vindt het belangrijk dat je als SURFconext-contactpersoon op de hoogte bent van de laatste stand van zaken rondom SURFconext. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat dit dan weten via support@surfconext.nl.
Archief van SURFconext Nieuws

 

  • No labels