Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Migreren van Onegini naar eduID is niet langer mogelijk. Je kunt in plaats daarvan een nieuw eduID-account aanmaken.

 (Oud) Documentatie over migreren...

Als je Onegini gebruikt krijg je binnenkort een e-mail met instructies om je oude Onegini account naar eduID over te zetten. Deze pagina beschrijft stap voor stap hoe je dit doet.

Waarom overzetten naar eduID?

eduID is een nieuwe dienst van SURF, ontworpen om meer flexibel en levenlang leren te ondersteunen. Het plan is om uiteindelijk alle studenten en onderzoekers in Nederland van een eduID te voorzien. Zo ver is het nog niet, maar SURF gaat eduID alvast wel inzetten voor specifieke doelgroepen. Een daarvan bestaat uit personen die toegang nodig hebben tot diensten van onderwijs- of onderzoeksinstellingen maar zelf geen account bij zo'n instelling hebben.

Op dit moment faciliteert Onegini.me de toegang voor deze personen. Echter, per 1 juli 2020 houdt Onegini.me op te bestaan.

Als je Onegini.me gebruikt om in te loggen tot onderwijs- en/of onderzoeksdiensten (via SURFconext) en je wilt graag je bestaande toegangsrechten binnen die diensten behouden, dan moet je je Onegini-account overzetten naar eduID voor 1 juli 2020.

Toegangsrechten?

Dankzij toegangsrechten wordt bepaald wat jij als gebruiker mag binnen een bepaalde dienst, zodra je bent ingelogd. Je bent bijvoorbeeld niet gerechtigd om deze Wiki-pagina te bewerken omdat je niet over de juiste toegansrechten beschikt.

De beheerder van deze Wiki-pagina kan jou het recht om deze pagina te bwerken geven. In dit geval zou dat op 2 manieren kunnen:

  1. Door het unieke kenmerk van jouw account direct te koppelen aan het recht om deze pagina te mogen bewerken; of
  2. door je een uitnodiging te sturen om lid te worden van het SURFconext Team waar alle personen in zitten die deze pagina mogen bewerken.

In beide gevallen wordt er een koppeling gemaakt tussen een uniek kenmerk van jouw account (een identifier) en een bepaald toegangsrecht (bewerken) binnen een specifieke dienst (de Wiki).

Door je oude Onegini account naar eduID over te zetten, wordt de unieke identifier die bij je Onegini-account hoort naar eduID overgezet. Dit betekent dat zodra je vervolgens met eduID inlogt op een bepaalde dienst, deze dienst jou nog steeds herkent en jou dus ook de juiste toegangsrechten kan geven.

Wat gebeurt er als ik mijn account niet overzet?

Je hoeft alleen je oude Onegini-account over te zetten als je dit account ook daadwerkelijk gebruikt (en er applicaties zijn die toegangsrechten aan dat account hebben gekoppeld). Gebruik je het account niet (meer), is het gekoppeld aan een oud e-mail adres waar je niet meer in bezit van bent of wil je je Onegini-account opzeggen? Dan hoef je niets te doen; zet je account dus niet over. Je kunt altijd later een nieuw eduID aanmaken indien gewenst.

Als je ervoor kiest om je oude Onegini-account niet naar eduID over te zetten dan vervalt na 1 juli 2020 je unieke identifier. Dat betekent dus dat diensten waar je eerder gebruik van hebt gemaakt met je oude Onegini-account je niet meer terug herkennen als dezelfde gebruiker. Je bent dan je oude toegangsrechten kwijt. Vaak is het alsnog mogelijk om ook met een nieuw account en een nieuwe identifier, dezelfde toegangsrechten alsnog opnieuw aan te vragen. Maar dat kan per dienst verschillen.

Hoe kan ik mijn Onegini-account overzetten naar eduID?

Alle Onegini gebruikers hebben een e-mail ontvangen met een link naar de migratiepagina.

Heb je de e-mail niet ontvangen of ben je de link kwijt? De migratiepagina staat op: https://login.eduid.nl/migration.

Het overzetten van je oude Onegini-account naar eduID is zo gebeurd. Je hoeft alleen maar even in te loggen met je (oude) Onegini-account op de migratiepagina van eduID. Hieronder staat precies beschreven wat je moet doen.

1. Klik op de migratie link of knop in de e-mail van Onegini. Deze link brengt je naar de migratiepagina van eduID.


2. klik op de knop 'Start migratie' om het overzetten van je account te starten. Je wordt direct doorgestuurd naar de loginpagina van Onegini. Log hier in met je Onegini account.


3. Om het overzetten van de gegevens behorende bij je oude Onegini-account naar eduID te voltooien zal je hier toestemming moeten geven voor de gegevensoverdracht.


4. Gelukt! Je oude Onegini-account is succesvol overgezet naar eduID. Je bent nu ook meteen ingelogd op Mijn eduID, de plek waar je je eduID-account kunt bekijken en beheren.


5. We raden je aan om nu je browser even helemaal af te sluiten om er zeker van te zijn dat je volledig bent uitgelogd bij Onegini.

Vanaf nu kun je eduID gebruiken om in te loggen bij de diensten waar je voorheen Onegini voor gebruikte. Kies dus 'eduID' in het scherm waar je selecteert hoe je wilt inloggen.

Er bestaat al een eduID met hetzelfde e-mailadres?

Als je deze pagina ziet (tussen stap 3 en 4) dan betekent dat dat je al een eduID hebt aangemaakt met hetzelfde e-mailadres als je oude Onegini-account. Om het overzetten van je oude Onegini-account te voltooien zul je hier moeten kiezen hoe je verder wilt gaan. Lees goed welke opties je hebt.

Als je er niet uitkomt stuur dan een e-mail naar help@surfconext.nl.

Ik heb mijn account overgezet, wat nu?

Goed bezig! Je hebt nu een (nieuw) eduID met dezelfde eigenschappen als je oude Onegini-account. Je kunt nu inloggen op de diensten die je gebruikte via eduID. Kies daarvoor eduID in het scherm waar je wordt gevraagd je instelling te kiezen:

Staat eduID er niet tussen? Zie je dit scherm helemaal niet en wordt je meteen naar Onegini gestuurd? Geen zorgen - de dienst moet nog wat aanpassingen doorvoeren voordat je ook echt met eduID kunt inloggen op die dienst. Gebruik tot die tijd je oude Onegini-account om in te loggen. Dit zal tot 1 juli 2020 blijven werken. Voor die tijd zal de dienst de benodigde aanpassingen hebben doorgevoerd.

Ik krijg een foutmelding dat ik niet langer kan inloggen met Onegini!

Op 1 juli 2020 maken we inloggen met Onegini onmogelijk. Iedereen die vanaf dan probeert in te loggen met Onegini krijgt een foutmelding te zien dat het gebruik van Onegini niet langer mogelijk is - en dat er voortaan gebruik gemaakt zal moeten worden van eduID. Krijg je deze foutmelding te zien? Sluit dan je browser, ga terug naar de dienst waar je wilt inloggen en kiest voortaan voor eduID.

Je kunt inloggen op de dienst met een nieuw eduID account of een account dat is gemigreerd van Onegini naar eduID. Heb je je oude Onegini account nog niet overgezet? Doe dat dan hier alsnog: https://login.eduid.nl/migration.

Help, ik kom er echt niet uit...

Als je een vraag hebt, of je komt er gewoon even niet meer uit, geen paniek! Stuur een e-mail naar help@surfconext.nl en geef zo goed mogelijk aan wat je vraag of probleem is.

  • No labels