Via deze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, best practices, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.

In dit nummer:

  1. What's Next @ SURFconext 2020: thuisblijf-editie
  2. Alle instellings-IdP’s gekoppeld aan het SURF Netwerk Dashboard
  3. SP in a day: binnen een dag een nieuwe dienst gebruiken via SURFconext
  4. Neem toegangsdrempels weg voor onderzoekers
  5. SURFconext Autorisatieregels: al door 32 instellingen gebruikt
  6. Nieuwe diensten

What's Next @ SURFconext 2020: thuisblijf-editie

Vandaag zou What's Next @ SURFconext hebben plaatsgevonden. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. We hebben daarom een tussentijdse thuis-editie gemaakt. Hierin vind je een oproep om mee te denken over nieuwe features van het SP dashboard, de laatste blogs, de allereerste SURFconext podcast, de laatste ontwikkelingen binnen eduID, SURF Research Access Management en SURFsecureID en nog veel meer.

Lees verder: https://www.surf.nl/whats-next-surfconext-2020-thuisblijf-editie

Alle instellings-IdP's gekoppeld aan het SURF Netwerk Dashboard

Vanaf nu zijn alle instellings-IdPs met een SURFinternet aansluiting gekoppeld aan SURF Netwerk Dashboard. Hiermee vereenvoudigen we de ingebruikname van het dashboard voor alle instellingen met een eigen IdP. Alle personen met de rol ‘infraverantwoordelijke’ en ‘infrabeheerder’ in SURF Autorisatie Beheer (SAB) krijgen met hun instellingsaccount toegang tot het dashboard.

Het SURF Netwerk Dashboard biedt inzage in alle netwerkdiensten, zoals SURFinternet en SURFlichtpaden. Het dashboard levert van alle diensten onder andere het poortoverzicht, verkeersgrafieken, inzage in status van de dienst, en geplande werkzaamheden. Op termijn kunnen gebruikers zelf een netwerkdienst bouwen of aanpassen via de self-service functie van het SURF Netwerk Dashboard.

Omdat SURFinternet onderdeel is van het SURF kernpakket beschouwen wij het SURF Netwerk Dashboard als een essentiële tool voor alle instellingen. Daarom hebben we alle instellings-IdP’s gekoppeld. Heb je hier bezwaar tegen? Neem dan contact op met productmanager SURF Netwerk Dashboard van SURFnet: Wouter Huisman, via automation-beheer@surfnet.nl.

SP in a day: binnen een dag een nieuwe dienst gebruiken via SURFconext

Mis je een dienst die je graag via SURFconext wilt gebruiken? Het realiseren ervan kan in 1 dag! In maart hebben we dit voor het eerst gedaan. Erasmus MC Academie wilde snel gebruikmaken van de tool Ask Erasmus MC. Dit is een werkplek-leeroplossing om zorgprofessionals maximaal te ondersteunen op de werkplek in hun nieuwe rollen en taken op COVID-19-afdelingen en IC’s.

Geïnteresseerd? Neem contact op met support@surfconext.nl, of bekijk de aansluit-documentatie.

Neem toegangsdrempels weg voor onderzoekers

Vanwege COVID-19 ontstaan er in de academische wereld in hoog tempo onderzoekssamenwerkingen. Om ervoor te zorgen dat onderzoekers zo makkelijk mogelijk toegang krijgen tot onderzoeksdiensten kun je het het volgende doen:

Zet in het IdP Dashboard het vinkje bij: Koppel met SP's die aan CoCo en R&S voldoen. Een dienst die in beide categorieën valt beschouwen we als betrouwbaar en worden vervolgens automatisch gekoppeld aan je IdP. Onderzoekers die willen inloggen bij deze diensten kunnen direct aan de slag.

Wat zijn CoCo en R&S?
Code of Conduct: met dit label geven diensten expliciet aan te voldoen aan de AVG.
Research & Scolarship: diensten met dit label zijn specifiek bedoeld voor onderzoekers in het kader van hun onderzoek; dit wordt gecheckt door de federatie van de dienst.

Voor meer informatie kijk op deze wikipagina.

SURFconext Autorisatieregels: al door 32 instellingen gebruikt

Met SURFconext Autorisatieregels kun je als instelling zorgen dat alleen geselecteerde mensen bij een dienst kunnen. Het instellen een autorisatieregel is eenvoudig zelf in te stellen via het SURFconext IdP Dashboard (inlog vereist). Al 32 instellingen zetten het in met bijna 100 regels in totaal.

Voor meer informatie over over SURFconext autorisatieregels neem contact op met Raoul Teeuwen, via raoul.teeuwen@surfnet.nl

Nieuwe diensten

Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.

Zoom: Software om te videobellen
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

AskDelphi: Leer- en ondersteuningsinhoud op basis van rol, workflow en de context van de softwaretoepassing.
Voor meer informatie zie het SURFconext IdP Dashboard

Awaretrain Security Awareness: Leerplatform om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers op een laagdrempelige manier naar een hoger niveau te tillen.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Ans Delft: Leerplatform voor student en docent dat digitaal nakijken en reflectie mogelijk maakt.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Evado CMS: Tool om automatische feeds en handmatig aangemaakte content naar aangesloten schermen te publiceren.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Mr. Chadd: Software voor online huiswerkhulp
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

Plek Studielinkplatform: Sociaal intranet en communicatieplatform voor op het werk.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard

  • No labels