Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

Met eduID kunnen gebruikers die diensten via SURFconext willen gebruiken maar geen account hebben van een instelling die is aangesloten op SURFconext, toch via SURFconext inloggen.

Hoe maak je een eduID account aan?

Als je instelling niet verbonden is met SURFconext kun je met een eduID toch via SURFconext als gast inloggen bij diverse diensten.

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

2. Als je nog geen eduID hebt aangemaakt, klik dan onderaan op 'Vraag een nieuw eduID aan'

3. Vul je e-mail adres, je voornaam en je achternaam in, en lees de gebruiksvoorwaarden goed door. Vink het vinkje 'Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden' aan indien je akkoord bent en klik daarna op 'Vraag je eduID aan'.

Let op: gebruik je eduID om in te loggen op Mijn SURFmarket? Vul hier dan het e-mail adres van je instelling in, niet je privé e-mail adres!

4. Gelukt! Je krijgt nu een bevestigingsmail in je mailbox. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

5. Klik in de e-mail op 'Verifieer deze email'; je eduID is succesvol aangemaakt. Klik op de blauwe knop om door te gaan naar de dienst waar je naar op weg was.

Let op: je moet de link uit de verificatie-email openen in dezelfde browser als waarmee je eduID hebt aangevraagd. Als dit niet automatisch gebeurt als je op de link klikt, klik dan me je rechtermuisknop op de verificatielink en selecteer 'Kopieer link'. Ga dan terug naar de browser waarmee je eduID aan het aanvragen was en plak de link in je adresbalk om verder te gaan.


Hoe log ik (via SURFconext) in op een dienst met eduID?

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

2. Vul het e-mail adres in dat je gebruikt hebt bij de registratie voor eduID. Klik daarna op 'Verstuur magic link'.

3. Gelukt! Je hebt binnen enkele seconden een e-mail met een magic link. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

4. Klik op de blauwe knop in de e-mail om in te loggen. Je wordt meteen doorgestuurd naar de dienst waar je vandaan kwam!


Hoe koppel ik het account van mijn instelling aan eduID?

Sommige diensten, zoals edubadges, vereisen dat je je eduID koppelt met het account van je (onderwijs)instelling. Door dit te doen kan de dienst zeker weten dat badges aan de juiste gebruikers worden uitgedeeld.

Als het nodig is om je eduID te koppelen met het account van je instelling dan zal eduID daar vanzelf om vragen. Je hoeft het dus niet van tevoren alvast te doen, al kan dat wel. Hieronder leggen we uit welke stappen je moet doorlopen.

1. Ga naar Mijn eduID en klik op 'Koppelingen'. Als je al een keer een account hebt gekoppeld dan zie je hier de naam van de gekoppelde instelling staan; als dat niet zo is zie je het onderstaande scherm.

2. Klik op 'Nieuwe instelling koppelen'. Lees de uitleg en klik vervolgens op 'Doorgaan'. Kies in het scherm wat je hierna ziet welke instelling je wilt koppelen.

3. Log in bij je instelling. Zodra dit is gelukt kom je weer terug in eduID; het account van je instelling is dan gekoppeld. Je kunt via Mijn eduID precies zien welke gegevens eduID van jouw instelling heeft ontvangen, wanneer de koppeling is gelegd en wanneer deze weer verloopt. Ook kun je de koppeling weer verwijderen.

Hoe kun je je eduID opzeggen/verwijderen?

Als je eduID niet meer gebruikt en je wilt het account graag opzeggen/verwijderen, ga dan naar https://mijn.eduid.nl. Kies aan de linkerkant voor 'Account'; je kunt hier je eduID verwijderen.

Let op: denk goed na over de gevolgen van het verwijderen van je eduID! Het kan zijn dat je toegang tot bepaalde diensten verliest en niet meer kan herstellen.

Ik heb nog een (oud) Onegini-account en wil die graag overzetten naar eduID

Migreren van Onegini naar eduID is sinds 1 oktober 2020 niet meer mogelijk. Je kunt in plaats daarvan een nieuw eduID-account aanmaken, bijvoorbeeld met hetzelfde e-mail adres als je oude Onegini-account.

Ben je hierna je oude toegangsrechten kwijt? Neem contact op met de dienst waar je gebruik van maakt om dit recht te zetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik mijn e-mailadres wijzigen in eduID?

Ja dat kan! Via Mijn eduID. Klikt op 'Persoonlijke info' en het 'wijzig-icoontje' naast je e-mail adres om deze aan te passen.

Wat betekent 'Sessie verloren' en wat kan ik eraan doen?

Je komt deze foutmelding tegen als er een probleem is ontstaan tijdens het inloggen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je op de login knop hebt gedrukt bij een dienst en toen vervolgens te lang hebt gewacht met daadwerkelijk inloggen.

Het meest waarschijnlijk is echter dat er iets mis is gegaan met de Magische Link methode. Als je de link opent in een andere browsersessie dan vanuit waar je de link hebt aangevraagd dan krijg je deze foutmelding te zien. Ook kun je een Magische Link niet vaker dan 1 keer gebruiken.

Open een Magische Link dus altijd vanuit hetzelfde venster/tabblad als vanwaar je de link hebt aangevraagd.

Wordt de link standaard in een andere browser geopend? Je kunt vanuit de e-mail met de Magische Link ook met je rechtermuisknop op de Magische Link klikken, dan klikken op 'Link kopiëren' en dan plakken in de adresbalk in de juiste browser.

Je kunt ook een wachtwoord instellen op je eduID zodat je geen Magische Links meer hoeft te gebruiken.

Wat is een 'Magische Link'?

Doordat je steeds meer wachtwoorden moet onthouden neemt de kans toe dat je ofwel hetzelfde wachtwoord vaker hergebruikt ofwel kiest voor makkelijk te onthouden en dus onveilige wachtwoorden.

eduID biedt een innovatief en veilig alternatief voor inloggen met een wachtwoord: de Magische Link. Je vult eerst je gebruikersnaam (e-mailadres) in; vervolgens stuurt eduID een e-mail met daarin een unieke link waarmee je zonder wachtwoord kunt inloggen. Let op: de link is maximaal 10 minuten geldig en kan maar 1 keer worden gebruikt.

Kan ik ook een wachtwoord instellen?

Dat kan. Log daarvoor in op Mijn eduID en klik op het tabblad 'Beveiliging'. Je kunt daar een (sterk en veilig!) wachtwoord instellen.

Wat is een beveiligingssleutel en hoe werkt dat?

Een beveiligingssleutel is de veiligste manier om in te loggen met eduID. Hier leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Help! Mijn vraag/probleem staat er niet tussen, hoe kan ik jullie bereiken?

Stuur een e-mail naar help@eduid.nl.

  • No labels