Blog

27 JAN 2016

3 videotutorials bieden (extra) uitleg aan SURFdrive-gebruikers over veelgebruikte functionaliteiten van SURFdrive. In de korte filmpjes krijgen gebruikers antwoord op praktische vragen over de webomgeving, over het delen van bestanden en mappen en over synchronisatie met de SURFdrive-client.

Praktische vragen over SURFdrive

Hoe kan ik een bestand delen met een externe? Hoe vind ik een andere SURFdrive gebruiker? En hoe kan ik - ook offline - bij mijn bestanden? Om SURFdrive-gebruikers te helpen met deze praktische vragen, zijn 3 tutorials gemaakt over het gebruik van SURFdrive.

In de korte video's wordt uitleg gegeven over:

 • de webomgeving van SURFdrive
 • het delen van bestanden met SURFdrive-gebruikers en met externen
 • het synchroniseren van bestanden en mappen met de SURFdrive client

De belangrijkste punten uit deze video's zijn opgenomen in een quickstart-handleiding. De tutorials en quickstart-handleiding zijn zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar.

SURFdrive intern promoten

De tutorials en quickstart-handleiding kunt u gebruiken om SURFdrive binnen uw instelling te promoten. Hiervoor biedt SURF ook een communicatiekit aan, met kant-en-klare communicatiemiddelen om een SURFdrive-campagne uit te rollen binnen uw eigen organisatie. Deze communicatiekit is gratis beschikbaar voor deelnemende instellingen. Mail naar info@surfdrive.nl voor toegang tot de communicatiekit.

Meer informatie

07 OKT 2015

Steeds meer instellingen gebruiken de persoonlijke cloudopslagdienst SURFdrive, en daarmee stijgt het aantal gebruikers aanzienlijk. Esther Hammelburg van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is de 10.000e gebruiker van SURFdrive. Sinds het nieuwe collegejaar zien we ook een sterke toename in het gebruik: er zijn gemiddeld 3500 unieke logins per dag.

Gemakkelijk bestanden delen met ruime opslagcapaciteit

De 10.000e gebruiker van SURFdrive is Esther Hammelburg van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).  Zij is onderzoeker bij het lectoraat Crossmedia en docent bij de HvA-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ze is SURFdrive vooral gaan gebruiken vanwege de ruime opslagcapaciteit. "Eerder had ik beperkte opslagruimte, en stonden mijn bestanden overal. Met SURFdrive heb ik genoeg opslag voor al mijn bestanden. Daarbij heb ik altijd de beschikking over mijn bestanden, ook als ik thuis werk," vertelt Hammelburg. Het gemakkelijk delen van bestanden met collega’s, ervaart ze als een groot voordeel: "Het is handig dat collega’s bij mijn bestanden kunnen als dit nodig is."

SURFdrive bij de Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam is in september begonnen met het actief uitrollen van SURFdrive. De HvA had eerder een eigen private clouddienst in gebruik, gebaseerd op Owncloud. De gebruikers zijn gevraagd de data van Owncloud om te zetten naar SURFdrive. Michael Hendriks – ambassadeur van SURFdrive bij de HvA – vertelt: "Voor gebruikers is het grootste voordeel dat ze nu beschikken over 100 GB aan opslagcapaciteit in plaats van de 5 GB die ze voorheen hadden. Daarnaast kunnen ze nu makkelijker bestanden delen met collega’s van andere instellingen die ook aangesloten zijn op SURFdrive. Als laatste bieden de gratis apps voor Apple- en Google-devices onze gebruikers veel gemak, zij kunnen overal gemakkelijk bij hun data komen."

Stijging gebruik SURFdrive

Het gebruik van SURFdrive blijft toenemen. De afgelopen weken waren er gemiddeld 3.500 unieke logins per dag, en hierbij zien we een stijgende lijn. De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam zijn grootgebruikers van SURFdrive met 1.000 tot 2.000 gebruikers. Naast de Hogeschool van Amsterdam, zien we ook een sterke groei in het aantal unieke logins bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

24 AUG 2015

Er is een nieuwe versie van de SURFdrive-client voor Windows en Mac OS X verschenen. De nieuwste versie is 1.8.4. We raden alle gebruikers aan de update zo snel mogelijk te installeren.

Verbeteringen nieuwe client

 • Verbeteringen aan de stabiliteit en prestaties
 • Verbeteringen aan het synchroniseren van bestanden
 • Duidelijkere foutmeldingen

SURFdrive-clients downloaden

Het versienummer van de nieuwe SURFdrive-client is 1.8.4. Installeer de update als je momenteel een oudere versie voor Windows of Mac OS X gebruikt.

28 JUN 2015

Bestanden in SURFdrive zijn na de upgrade naar ownCloud7 weer beschikbaar. Het SURFdrive team heeft de upgrade met succes uitgevoerd. SURFdrive zou dit weekend niet beschikbaar zijn, maar de gehele procedure heeft uiteindelijk minder tijd in beslag genomen. Gebruikers konden vanaf zaterdag 27 juni einde middag weer bij hun bestanden.

Ingrijpende upgrade

Bij de eerste keer inloggen scant de client opnieuw alle bestanden in de SURFdrive map op je computer. Daardoor kan het wat langer duren voordat wordt begonnen met het synchroniseren van lokaal aangepaste bestanden. Doordat veel clients dit tegelijk zullen doen verwachten we dat het de eerste dagen drukker zal zijn op de omgeving dan gebruikelijk. SURFdrive kan hierdoor mogelijk trager reageren.

Nieuwste client versie

Wij raden je aan om de laatste SURFdrive client versie (1.7.1) te gebruiken, omdat deze versie de nieuwe functies van ownCloud ondersteunt en daardoor beter functioneert. De clients maken vanzelf opnieuw contact en ook de webomgeving is weer bereikbaar. Als dit niet het geval is, herstart dan de browser of client en probeer het nog eens.

Mocht je problemen ondervinden, meld dit dan bij de helpdesk van je instelling.

Nieuwe SURFdrive-clients

17 FEB 2015

Er is een nieuwe versie van de SURFdrive-clients voor Windows en Mac OS X. Deze bevat enkele verbeteringen en een handige nieuwe functionaliteit: Selective Sync. We raden je aan om deze update zo snel mogelijk te installeren.

Vernieuwingen en verbeteringen

 • Nieuwe functionaliteit: met Selective Sync kies je welke bestanden en mappen je wilt synchroniseren
 • Synchroniseren van bestanden is verbeterd.
 • Stabiliteit en prestaties zijn verbeterd.
 • Statusiconen worden beter weergegeven.

Download nieuwe SURFdrive-client

Het versienummer van de nieuwe client is 1.7.1. Controleer welke versie je nu gebruikt door in de SURFdrive-client te klikken op het tabblad General. Onder About vind je het huidige versienummer.

Er is een nieuwe versie beschikbaar (1.6.1) van de desktop clients van SURFdrive voor Windows en Mac OS X. In deze nieuwe versie is een aantal vervelende bugs opgelost en is de stabiliteit van de applicatie en het synchroniseren een stuk verbeterd. We raden daarom ook iedereen aan om zo snel mogelijk te upgraden.

De nieuwe versies zijn te downloaden op de website van SURFdrive: https://surfdrive.surf.nl.

De volgende bugs zijn reeds bekend en zullen in een eerstvolgende versie worden opgelost (zie ook Known issues):

 • Soms wordt het 'Settings Window' van de desktop client op de achtergrond geopend (bijvoorbeeld achter een ander venster) waardoor het lijkt alsof er niks gebeurt.
 • De mouse pointer blijft soms hangen in een soort 'spinning wheel' (vroeger: de zandloper), terwijl er verder niks gebeurt. Dit probleem verdwijnt na het opnieuw opstarten van de SURFdrive applicatie.

Mochten jullie nieuwe problemen tegenkomen, meld deze dan op support@surfdrive.nl.