Welkom op de netwerk wiki van SURF voor alle aangesloten instellingen.
Hier vind je praktische en technische informatie over het gebruik van het SURF-netwerk en SURF-diensten.


Algemene beschrijving

Met het SURF-netwerk positioneert SURF zich als:

1.       De betrouwbare dienstverlener die een hoogwaardige, flexibele, intelligente en duurzame netwerkinfrastructuur biedt die het Nederlandse onderwijs en onderzoek optimaal ondersteunt.

2.       De partner om in te spelen op uitdagende netwerkvragen die voortkomen uit onderzoek en onderwijs, met gespecialiseerde diensten en expertise die essentieel zijn om toonaangevend te zijn in hun vakgebied.

3.       De leidende netwerkkennispartner voor de R&E-gemeenschap die innoveert, kansen verkent en experimenteert met mogelijke oplossingen om te anticiperen op toekomstige behoeften.

Vanuit de netwerkdienstverlening organiseert SURF zowel nationale als internationale netwerkconnectiviteit vanaf de voordeur van een instelling. SURF verzorgt op de hoofdlocaties van instellingen een geografisch redundante glasvezelverbinding. De daaraan gekoppelde en door SURF beheerde netwerkapparatuur verzorgen de connectiviteit met het SURF-netwerk. Via het netwerkdashboard kan deze aansluiting worden beheerd en kunnen verschillende netwerkfunctionaliteiten geactiveerd worden.

1.       Aansluiten dislocaties. SURF kan naast de hoofdlocatie (inbegrepen bij lidmaatschap) ook neven locaties aansluiten op het SURF-netwerk. De kosten voor het aanleggen van de glasvezel worden apart berekend via het dislocatie tarief.

2.       Internet. SURF levert een hoogwaardige zeer betrouwbare internetverbinding welke geoptimaliseerd is voor onderwijs en onderzoek waardoor de bronnen uit de sector snel te bereiken zijn.

3.       Dedicated netwerkverbindingen. EVPN point-to-point (voorheen SURFlichtpaden), EVPN multipoint en L3VPN kunnen gebruikt worden om dedicated netwerk bandbreedte te reserveren naar externe partijen, dit kunnen SURF diensten, cloud leveranciers of andere instellingen zijn, of bijvoorbeeld om het instelling netwerk van geografisch verspreide locaties onderling te verbinden.

4.       Network specials tbv research zijn maatwerk netwerkoplossingen met unieke eigenschappen.



Update technische ontwikkelingen SURF-netwerk

Dinsdag 20 juni vond de 2023 editie plaats van de SURF Netwerkdag. De vijf belangrijkste inzichten van die dag lees je hier. 

De op die dag gepresenteerde highlights van de technische ontwikkelingen op de afdeling Netwerk & Campus zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Architectuur

  • Bij de migratie van SN7 - SN8 is de complexiteit van het netwerk versimpeld. 

  • We hebben bij het ontwerp rekening gehouden met kleine herbruikbare bouwstenen, zodat we makkelijk en flexibel diensten kunnen bouwen:
    - Dit begint met de eindpunten op het netwerk waarop diensten worden gebouwd, en als je door blijft stapelen krijg je uiteindelijk een complex firewall product.
    - Dit alles wordt gemaakt/georchestreerd met de software laag van het A&O platform.

Presentatie Architecture

Campusdiensten 

  • SURF richt zich op een campus network as a service dienstportolio. Hierbij is ontzorgen van en samenwerken met  instellingen op het gebied van netwerkinfrabeheer het doel en houdt de instelling veel keuzevrijheid.

  • Behoeftepeiling (n=81) laat zien dat ongeveer de helft van de doelgroep netwerkbeheer aan SURF zou willen uitbesteden.

  • SURFwired; Instellingen zijn voor de vaste aansluitingen vooral op zoek naar volledige ontzorging in plaats van vrijheid om zelf de ondersteunende zaken te regelen rondom infra ondersteuning.

  • Iotroam; er is veel interesse in hoe iotroam-portal eruitziet. Een bevestiging dat veel instellingen staan te springen om iotroam. We zijn vollop bezig om iotroam zo snel mogelijk een volwaardige dienst te maken.

Presentatie CNAAS: Campus network as a service

Presentatie SURFwired

Presentatie iotroam


Netwerkdiensten

Diensten in ontwikkeling:

  • Het SURFfirewall team werkt aan een Managed Firewall.

  • Network Function Virtualiation (NFV) technologie; we kunnen C virtuele Firewalls opspinnen en er komen nog meer nieuwe ontwikkelingen aan op basis van NFV.   

Presentatie SURF netwerkdiensten







Links algemene info

Links netwerk diensten

Contactpersonen

Functie

Naam

Contact

Adviseurs Instellingen

Wies Breeksema, Jasper Distelbrink, Femke van Manen, Ivo Reints, Remco Rutten, Roland Staring, Jules Spekman, Maaike Hazewinkel

rmi@surf.nl

Klantsupport medewerkers

Dennis Hemstra, Manon van Eijden, Debby Schouten

klantsupport@surf.nl

Productmanager SURFfirewall en vaste netwerk

Elleke Arnold


Productmanager vaste netwerk en SURFtime&frequency

Sander Klemann


Productmanager vast netwerk

Alexander van den Hil


Productmanager Smart Campus

Thomas Esman


Productmanager draadvrije netwerk

Eelco de Vos


Zoeken

Pages