Pilotmigraties SURFnet8 geslaagd, 5 augustus eerste 'echte' migraties

Terugblik en vooruitblik

Afgelopen weken hebben we pilotmigraties van SURFnet7 naar SURFnet8 gedaan bij JIVE, Universiteit Twente en op ons eigen kantoor. Deze zijn succesvol verlopen en daarom kunnen we vanaf 5 augustus starten met de echte migraties.

JIVE: astronomische data versturen via SURFnet8

JIVE is vorige week als een van de pilotinstellingen gemigreerd van SURFnet7 naar het nieuwe netwerk SURFnet8. JIVE is een Europese instelling voor radioastronomie, gevestigd bij ASTRON in Dwingeloo. Paul Boven van JIVE: 'Door toename in het aantal deelnemende radiotelescopen, en de bandbreedte die elke telescoop naar ons kan versturen, zat onze huidige 10 Gbit/s-aansluiting geregeld vol. De belangrijkste reden voor ons om uit te kijken naar SURFnet8, is de mogelijkheid om straks meer bandbreedte over het gerouteerde netwerk te kunnen ontvangen.’
Lees ook 'Betere observaties voor baanbrekende astronomie met SURFnet8’

Universiteit Twente (UT): eerste (veilige) migratie

Half juli hebben we bij de UT een van hun back-uplijnen overgezet naar SURFnet8. Dit was een zogenaamde ‘veilige’ migratie: hun primaire verbindingen bleven gewoon over SURFnet7 lopen. Maar dit was wel een eerste migratie voor een echte klant.

Kantoor SURF Utrecht werkt al met SURFnet8-internetverbinding

Ons kantoor in Utrecht is op 18 juli gemigreerd naar het nieuwe netwerk SURFnet8. Het kopiëren en migreren van de configuratie duurde slechts 12 seconden en het totaalproces van ‘verplaats de patch’ tot ‘klant bevestigt dat alles werkt’ duurde circa 2 minuten. Door de redundante verbinding heeft niemand iets gemerkt en werken medewerkers als vanouds via deze nieuwe internetverbinding.


5 augustus: start ‘echte’ migraties

Nu we verschillende IP-aansluitmodellen (statisch en BGP) als pilot hebben gemigreerd, zijn we nu klaar voor de migratie van alle aangesloten instellingen. We nemen hiervoor contact op met de instellingen die hiervoor in aanmerking komen en kiezen met hen een goed moment. Op 5 augustus staan de eerste 2 ‘echte’ IP-migraties gepland.

Over Project SURFnet8 en deze update

SURF werkt binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Met SURFnet8 zorgen we niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden in de toekomst. De vernieuwing van de optische laag hebben we in 2018 afgerond. Komende jaren vernieuwen we de servicelaag.

Je krijgt deze maandelijkse update omdat jouw instelling is aangesloten op het SURFnet-netwerk. Heb je een vraag of wil je je afmelden voor deze update, bijvoorbeeld omdat deze informatie niet relevant is voor jouw functie? Stuur een e-mail naar klantsupport@surfnet.nl.

Lees meer over Project SURFnet8 op SURF.nl