You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Met de visie Open Network Stack werkt SURF aan een netwerkplatform gebaseerd op open-sourcesoftware en open hardware (white label switches). Hiermee willen we minder afhankelijk worden van leveranciers, sneller kunnen innoveren en het internet veiliger maken. We werken nauw samen met onderzoekers van aangesloten instellingen om dit te bereiken.

Afhankelijkheid van leveranciers verkleinen

Het doel van Open Network Stack is om minder afhankelijk te worden van grote marktpartijen. Als we in de huidige situatie willen experimenteren met een nieuw netwerkprotocol, moeten we wachten tot een leverancier dit protocol in zijn routers ondersteunt. Dat doen leveranciers meestal pas als een groot deel van hun klanten daarom vraagt. Wij willen echter al in een veel vroeger stadium kunnen experimenteren met nieuwe protocollen. Door te werken met open-sourcesoftware en white label switches wordt dat mogelijk: iedereen in de community kan dan nieuwe protocollen toevoegen aan het open-sourceproject.

Het internet veiliger maken

Open software

Een tweede doel is het veiliger maken van het internet (<link>hardening the internet). Door open-sourcesoftware te gebruiken kan iedereen de broncode bekijken en op zoek gaan naar achterdeurtjes en bugs. En vervolgens de software veiliger maken door de bugs op te lossen.

Open hardware

Van white label switches zijn de specificaties en het ontwerp bekend, waardoor iedereen kan zien welke chips er precies in het apparaat gebruikt worden. Bij white label switches die via de taal P4 programmeerbaar zijn, is de precieze interne werking van de switch inzichtelijk en controleerbaar.
Sinds een aantal jaren is er een nieuwe markt voor netwerkapparatuur. Hierbij is de hardware (switch) losgekoppeld van de software (het Network Operating System, ofwel NOS). Dit wordt ook wel (netwerk)disaggregatie genoemd. Op deze switches kun je via een boot loader (Open Network Install Environment, ofwel ONIE) een NOS laden. Het voordeel is dat je voor zowel de hardware als de software de voor jou beste leverancier kunt kiezen (“best of breed”). Er zijn bedrijven die zich puur op de hardware richten, zoals Accton/EdgeCore, Quanta, Inventec, Delta Networks. Daarnaast zijn we bedrijven die zich puur op de software richten, zoals Cumulus Networks en Pica8. Maar er zijn ook bedrijven die zowel hardware als software leveren, zoals Mellanox en Dell.

FRRouting

FRRouting (FRR) is een goed voorbeeld van een open source project op het gebied van networking. FRR (een fork van Quaggua) is routeringssoftware met o.a BGP, OSPF en IS-IS. FRR wordt steeds vaker gebruikt als platform waar referentie-implementaties van nieuwe protocollen en extensies van bestaande protocollen aan toegevoegd worden. Dit gebeurt door ontwikkelaars die vaak ook in de IETF actief zijn.

Cumulus Networks gebruikt FRR als routing stack in hun NOS. Cumulus heeft een beleid waarbij ze uitbreidingen die ze voor hun commerciële NOS schrijven zoveel mogelijk als open source delen met bv Linux, maar ook FRR. Zo heeft Cumulus bv VRF en EVPN ondersteuning toegevoegd aan Linux en FRR.

 

Meedoen?

Meedoen?

Heb je ideeën of wil je experimenten met P4-switches op het SURFnet-testbed? Meld je dan aan via nip@surfnet.nl

 

 


 

  • No labels