You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

Op deze space wordt  informatie gegeven over de activiteiten die SURF ontplooit ter ondersteuning van Digitale Competentiecentra (DCC's).


Nieuws

 

De FAQ uit de tweede vragensessie is beschikbaar

 

Tweede vragensessie over de "CfP SURF-DCC projecten"

 

  • Deadline indienen proposals "SURF DCC projecten" uitgesteld naar 16 oktober
  • Aankondiging 2e vragensessie: woensdag 9 september van 16.00-17.00
  • Template voor indienen voorstellen beschikbaar
  • FAQ over de Call for Proposals beschikbaar

 

Eerste vragensessie over de "CfP SURF-DCC projecten"

 

Eerste Call for Proposal DCC projecten is geopend. deadline voor indienen 17 september 16 oktober 2020. Direct naar de CfP


Documenten


Achtergrond, ondersteuning van Digitale Competentie Centra (DCC's) door SURF

In 2019 heeft NWO op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) een bestedingsplan voor de Digitale Onderzoeksinfrastructuur opgesteld. NWO heeft zich hierbij laten adviseren door de Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. De PC GWI (in dit geval de commissie Apers) komt tot de volgende conclusie:

Op alle terreinen is de impact van digitalisering van de wetenschap merkbaar. De manier van inwinning, analyse, deling en presentatie van onderzoeksdata- en bronnen is sterk aan het veranderen: de omvang en complexiteit van datasets is fors toegenomen, en internationale en discipline-doorkruisende samenwerkingen zijn belangrijker en meer gemeengoed dan ooit.

In haar bestedingsplan onderscheidt de commissie Apers een aantal gebieden, waarop de overheid in de komende jaren zou moeten investeren, waaronder de opzet van lokale Digitale Competentie Centra (DCC). De reden waarom de commissie inzet op DCC’s wordt door de commissie Apers als volgt verwoord:

De digitalisering van de wetenschap en de principes van Open Science vereisen een nieuw pakket van kennis en vaardigheden; data moeten worden opgeslagen volgens de FAIR principes, in overeenstemming met geldende (internationale, domein specifieke) standaarden; software moet duurzaam worden vervaardigd, onderhouden en gedeeld kunnen worden, en onderzoekers moeten de weg kunnen vinden in en naar de juiste (lokale, nationale of internationale) infrastructuur, zoals rekenen opslagfaciliteiten en data en software repositories. De hiervoor benodigde kennis is niet altijd in voldoende mate aanwezig en vindbaar bij de universiteiten. Hiertoe beveelt de subcommissie de oprichting en uitbouw van universitaire Digitale Competentie Centra (DCC’s) aan. Hier wordt expertise op het gebied van data(stewardship), software en computing gebundeld op één locatie. Sommige universiteiten hebben al belangrijke stappen gezet op weg naar een voldragen DCC.

In het het uitvoeringsplan staat in het hoofdstuk “Ondersteuning digital competence centers door SURF” beschreven dat SURF de lokale en thematische DCC's op twee fronten zal ondersteunen: 

  1. via het technisch faciliteren en coördineren van het veilige, gefedereerd systeem dat de universitaire DCC’s onderling gaat verbinden,
  2. inzetten van expertise voor kennisdeling en coördinatie.


Ondersteuning in de vorm van Call for Proposals

Als onderdeel van de ondersteunende activiteiten zal SURF een aantal Call-for-Proposals doen uitgaan waarin DCC’s (in oprichting) wordt opgeroepen om voorstellen te doen voor technologische projecten en pilots die het datalandschap in Nederland versterken. het doel hierbij is om instellingen te stimuleren om de eigen faciliteiten aan te passen zodat diensten uit het nationale data ecosysteem geadopteerd kunnen worden of om nieuwe diensten beschikbaar te stellen aan het netwerk van DCC’s. Dit mogen eigen diensten zijn maar ook diensten uit de landelijke DCC). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om prioriteiten die door de RDM-regiegroep voor 2020 zijn vastgesteld:

  • Ontsluiting van lokale datasystemen richting het nationale iRODS ecosysteem en beschikbaar stellen van lokale faciliteiten voor het Nationaal Eco-systeem. Bijvoorbeeld voor adoptie van iRODS binnen de instelling of ontsluiting van een lokale opslagfaciliteit via iRODS;

  • Adoptie van SURF Research Access Management of SURFconext voor lokale onderzoeksdiensten;

  • Verbinden van het datamanagement deel van virtuele research environments (VRE) met andere lokale of nationale datadiensten.

  • Pilots met landelijk ontwikkelde diensten of diensten die nog in ontwikkeling zijn.


No files shared here yet.



Recently Updated


Navigate space
  • No labels