You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Introductie

Op dinsdag 24 maart 2015 vond voor de tweede keer in samenwerking met SURFacademy het seminar What's Next @ SURFconext plaats. Tijdens dit seminar gaven verschillende leden van het SURFconext-team een update over de nieuwste ontwikkelingen rondom SURFconext. Ook was er uitgebreid ruimte voor de instellingen om met het SURFconext-team in discussie te gaan over verschillende onderwerpen.

Het was zeer positief om te zien dat het seminar leeft onder de doelgroep. Het maximaal aantal inschrijvingen was dan ook snel bereikt. In totaal waren er meer dan 70 bezoekers aanwezig op het seminar.

Ochtendprogramma

Update storingen, releasemanagement (Eefje van der Harst)

Eefje van der Harst gaf de eerste presentatie over de storingen van de laatste tijd, een overzicht van de platformarchitectuur en een korte vooruitblik op de roadmap voor komend jaar. Zij legde uit hoe de storingen van de afgelopen tijd zijn ontstaan en welke maatregelen zijn getroffen om deze in de toekomst te voorkomen. Vanuit de zaal was er sterke behoefte aan meer transparantie en meer informatie over releases (changes, release notes) en de roadmap van SURFconext. Hier zal in de toekomst aan worden gewerkt.

Update sterke authenticatie (Eefje van der Harst)

Hierna was Eefje van der Harst wederom aan het woord met een update rondom sterke authenticatie. Er kwamen wat vragen over de gebruikte 2e factor door SURFnet (Yubikey, Tiqr, SMS), bijvoorbeeld waarom niet is gekozen voor Google Authenticator. In de toekomst kunnen zeker extra middelen worden toegevoegd maar voorlopig is in de opstartfase voor deze 3 middelen gekozen. De presentatie eindigde met een demo van het uitgifteproces van een tweede factor, deels via een selfservice applicatie.

SURFconext en autorisatie? (Ton Verschuren, m7)

Hierna is het woord overgedragen aan Ton Verschuren van m7. Ton heeft op verzoek van SURFnet verschillende instellingen geïnterviewd over de vraagstukken rondom autorisatie en attributen. De resultaten van deze interviews zijn door Ton gepresenteerd.

SURFconext internationaal (Arnout Terpstra & Bas Zoetekouw)

Het ochtendprogramma sloot af met twee presentaties over internationale samenwerking via SURFconext. Als eerste presenteerde Arnout Terpstra het eduGAIN initiatief, en stipte daarbij enkele belangrijke overeenkomsten en verschillen met de nationale federatie SURFconext aan. De slides van deze presentatie zijn hier te vinden.

Toen nam Bas Zoetekouw het woord over om de lancering van eduTEAMs aan te kondigen; een tool om op internationaal niveau groepen en samenwerkingsverbanden te definiëren. Deze tool is via eduGAIN voor alle geïnteresseerde Identity Providers beschikbaar.

Middagprogramma

 SURFconext en gastgebruik (Arnout van Velzen & Maarten Wegdam, Innovalor)

Na de lunch presenteerden Maarten Wegdam en Arnout van Velzen van Innovalor (voorheen: Novay) de resultaten van hun recente onderzoek naar gastgebruik. Welke gasten zijn er eigenlijk en hoe worden deze momenteel geadministreerd? Welke mogelijkheden biedt SURFconext om dit beter in te regelen? Tijdens de presentatie werden alle deelnemers gevraagd enkele vragen te beantwoorden om de voorlopige bevindingen van het onderzoek te toetsen. Innovalor zal de uitslag van deze vragen in het eindrapport worden verwerkt.

 

  • No labels